Home » България » Спомени от соца: Когато носехме дънки „Рила“ и маратонки „Ромика“
Когато носехме дънки „Рила“ и маратонки „Ромика“

Спомени от соца: Когато носехме дънки „Рила“ и маратонки „Ромика“

По времето на социализма да си купиш дънки – символ на западната мода, беше мечта и истинско събитие за всеки млад човек.

Работата не беше лесна и често се пускаха дебели връзки, за да се сдобиеш с дънки „Рила“. А най-добре беше да си намериш отнякъде долари и да си купиш „Райфъл“ от „Кореком”. Помня, че веднъж не можах да си намеря оригинални вносни дънки и трябваше да се задоволя с някаква имитация. В такива случаи върху панталона се работеше допълнително – избелваше се с разредена белина във ваната и етикетът му се подменяше с такъв на Levis или Wrangler, купен „на черно“ от по-отворен съученик, чиито родители имат достъп до „Кореком”.

Същите усилия изискваше да се сдобиеш с така модерните маратонки.

Майка ми беше продавачка в „Нармаг” и само заради дебелите ѝ връзки успях да получа желаните маратонки „Ромика“, за които всички съученици после ми завиждаха. Такива бяха нашите младежки радости.

Сега за децата и внуците ни има всичко – какви ли не дънки, маратонки, от пиле мляко, но на непосилно високи цени. Децата в училище ходят с най-скъпи телефони и маркови дрехи, каквито техни съученици с по-бедни родители не могат да си позволят. И от малки се делят по този жесток начин.

Питам се кое време е било по-възпитателно – преди демокрацията или сега.

Източник: www.osem.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар