Home » Свят » Спират смъртното наказание в Калифорния?

Спират смъртното наказание в Калифорния?

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм ще наложи мораториум върху смъртното наказание в щата и ще отложи временно изпълнението му при 737 затворници, съобщава Би Би Си.

„Смъртното наказание е несъвместимо с нашите основни ценности и то удря в сърцето на това, което означава да бъдеш калифорниец. Умишленото убийство на друг човек е грешно. Като губернатор, не мога да надзиравам екзекуцията на нито един човек“, ще заяви губернаторът, сочат предварителните записки от речта му, разпространени от канцеларията му.

Последното смъртно наказание в Калифорния е изпълнено през 2006 година, а от години насам се водят битки срещу изпълнението и методите. Самият губернатор е твърдо против смъртната присъда. Той встъпва в длъжност през януари тази година, като мораториумът върху смъртните наказания е едно от неговите обещания. Заповедта предвижда и премахването на протокола за поставяне на смъртоносна инжекция, а камерата за екзекуции в затвора Сан Куентин ще бъде затворена. Затворниците няма да бъдат освободени.

Губернаторът няма правомощия да премахва окончателно закона за смъртното наказание. Отмяната би изисквала всеобщо гласуване в подкрепа на промяната. Следващата възможност за такова гласуване ще бъде на изборите през 2020 година. Блокирането на смътните присъди, което губернаторът Нюсъм вече издава, ще изтече, когато той напусне поста си. Настоящият му мандат продължава до януари 2023 година. Повече от 900 души са осъдени на смърт в Калифорния от 1978 г., но само 13 са били екзекутирани. Други 79 са починали от естествени причини, а още 26 са отнели живота си, предаде OffNews.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Всички са луди по гения Леонардо

Поради огромния интерес, свързан с изложбата, посветена на 500-годишнината от кончината на Леонардо да Винчи, ...

Голяма победа за Борис Джонсън

Борис Джонсън, фаворит за мястото на британската министър-председателка Тереза Мей, спечели най-много гласове на днешния ...

Германия и Украйна не могат да се разберат за руския газ

Позициите на Украйна и Германия по въпроса за „Северен поток-2“ са противоположни, но Киев е ...

Експерт за трагедията в Чешнегирово: Не са приложени мерките за безопасност

„Очевидно е, че мерките за безопасност не са приложени. Така разбирам аз, тъй като парашутът ...

Американската армия дава още $250 милиона на Украйна

Пентагонът обяви, че е одобрил военна помощ на стойност 250 милиона долара за подпомагане на ...

Как един украински олигарх надхитри Брюксел

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. С ...