Home » Авто » Специални книжки за възрастни в Япония

Специални книжки за възрастни в Япония

Японското правителство планира да въведе специални свидетелства за правоуправление за водачи на възраст над 75 години, съобщава Nikkei. Новите книжки ще важат само за автомобили, снабдени с модерни електронни помощници като системите за автоматично спиране при поява на препятствие.

Японските власти смятат, че по този начин ще бъде ограничен броят на все по-зачестилите инциденти с възрастни шофьори, които бъркат педалите или реагират прекалено бавно на пътната обстановка. Предвижда се първоначално специалните книжки да бъдат издавани безплатно срещу стари свидетелства.

Правителството на Япония смята да се консултира с производителите на автомобили за възможно ускоряване на оборудването на възможно най-голям брой модели с функция за автоматично спиране в екстрени ситуации. Засега тези системи са прекалено скъпи и не се монтират на по-евтини автомобили.

Възрастните водачи в Япония плащат по-високи застрахователни вноски. Ако бъдат въведени обаче, новите книжки ще им позволяват отстъпка до 10% на полица, което трябва да стане и основният стимул за смяна на документите.

Миналата година по пътищата на Япония са загинали 3 500 души – рекордно нисък показател от 1948 г. насам, когато започва воденето на статистика. Въпреки окуражаващата статистика тревога буди фактът, че почти половината виновници за пътнотранспортни произшествия в страната са били на възраст на 65 години. Населението в страната застарява все повече и се очаква проблемът тепърва да се изостря.

От март 2017 г. в Япония действа закон, който задължава шофьорите над 75 г. да преминават редовни медицински прегледи за наличие на симптоми на старческа деменция. Особено строги са изискванията към водачи, причинили ПТП. Дори лекарите да не ги диагностицират с някакви отклонения, те задължително попадат в рискова група, която подлежи на по-чести медицински прегледи.

Поставете оценка:

0

Оценка 0 от 0 гласа.
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Гръцки внос сваля цената на кюстендилските череши

Огромен внос на череши от Гърция нанася щети на българските производители, оплакаха се те пред ...

България утре: една празна страна

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Анализ ...

Банският едва събра прелестите на Тита

Поп изпълнителката Тита най-накрая показа огромния си бюст и даде повод на всичките си фенове ...

Емил Радев от ГЕРБ пак ще е евродепутат

Емил Радев от ГЕРБ ще е евродепутат, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). Той беше на ...

Аржентина отново се изложи

Аржентина се размина с отпадане от Копа Америка, след като завърши при 1:1 с Парагвай ...

Иран свали дрон на САЩ

Американските военни обявиха, че е имало атака срещу техен самолет през миналата седмица. Сега е ...