Home » Свят » Спешно! Куба вдига заплатите

Спешно! Куба вдига заплатите

Кубинското правителство обяви, че увеличава заплатите в държавния сектор като част от по-широк пакет икономически реформи, предаде Асошиейтед прес.

Не бяха оповестени обаче повече подробности за по-широкия план.

Увеличаването на заплатите отдавна се определя като една от първите стъпки към обединяването на уникалната двойна валутна система на Куба. Този процес обаче може да е рискован предвид икономическата криза в страната, която е изострена от американските санкции.

През последния четвърт век кубинците използват едно песо, което се котира за около 4 цента (от щатския долар) и друго, струващо близо долар. По-силното песо бе въведено като заместител на доларите, търгувани на черния пазар при кризата през 90-те години, последвала разпадането на СССР.

С времето правителството започна да използва двете валути, за да определя крайно ниски цени за стоки и услуги, които се считат за основни права на гражданите, и крайни високи тарифи за „луксозни“ продукти и услуги. Тази методика обаче създава изкривявания, които спъват икономическия растеж.

Според изявление, разпространено по телевизията, минималната заплата в Куба вече ще бъде близо 17 долара месечно, а средната ще се увеличи от 32 до 44 долара. Леко ще бъдат увеличени и държавните пенсии.

Очаква се през идните дни да бъде обявена още информация за предстоящи реформи.

Според експерти премахване на двойната валутна система ще доведе в крайна сметка до спиране на субсидиите и фалита на десетки или дори стотици държавни компании, както и до загубата на хиляди работни места в държавния сектор. При по-ниски субсидии, или ако те изцяло бъдат отменени, държавните компании ще бъдат принудени да вдигнат цените. Поради това отдавна увеличаване на държавните заплати се приема за ключов предвестник на унифицирането на валутната система на Куба.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Унищожават Симеоновата могила край Поморие

Строителната техника и машини на фирма „Мони-07“, управлявана от Огнян Звездов, разкопа вчера, когато чествахме ...

Тръмп обиди евреите, които гласуват за демократите

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че всеки евреин, който гласува за демократите, показва или пълна ...

Тема на ФАКТИ: Ще бъде ли Фандъкова новото жертвено агне на ГЕРБ?

ФАКТИ стартира поредица от материали с призив към Йорданка Фандъкова да осмисли добре евентуалната си ...

Ипотечни заеми с почти 0% лихва

До момента ипотечните кредити с отрицателни лихви предизвикват недоверие у кредитополучателите. Експертите обаче са спокойни, ...

Прокуратурата се зае с лечителя с белината

Районната прокуратура в Бургас се самосезира по журналистически материали, касаещи продажба на белина като чудотворно ...

Отзоваха дипломат заради фразата „бели европейци“

Хърватски дипломат беше отзована заради коментар, който накърнява репутацията на балканската страна, предаде Би Би ...