Home » Мнения » София е оазис на законността

София е оазис на законността

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По официални данни населението на София /1 270 000/ е с около 170 000 по-малко от населението на Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора /1 440 000 общо/. По реални е с поне половин милион повече. Ако криминогенният фактор беше разпределен равномерно, изводът, че престъпността в София би трябвало да съизмерима с тази в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, взети заедно, би носил някаква информативност.

Важно е и да не се вземе предвид, че престъпността в столиците на държавите от ЕС драстично надвиша тази в най-големите по-малки градове, дори ако механичният сбор от населението им се доближава до столичните нива. Освен това, свръхконцентрацията на полицейски и разследващ ресурс в София, очевидно с презумпцията, че се налага да се бори с най-интензивната престъпност в държавата, говори сама по себе си. Всичко това обаче са празни теоретични приказки, които банда брутални факти опровергава магично, както подобава на една приказна държава като България. Каква е реалността?

София е оазис на законността и сигурността и престъпления почти не се извършват, в сравнение с бандитските анклави Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Наглед ексцентрично, това твърдение почива на монолитна фактология, резистентна към медийни истерии и интерпретации. Ето защо.

Отговорът на въпроса как се измерва нивото на престъпност само на пръв поглед изглежда дискусионен и е без значение върху какви свободни съчинения се упражняват разни „експерти“ по вътрешна сигурност. Критерият е ясен и почти изчистен от нюанси – брой осъдителни присъди за най-често извършваните престъпления. Накратко, това са „Престъпленията против собствеността“, обичайно кражби, грабежи и измами и „Общоопасните престъпления“ – съставите за „наркотиците“ – производство, разпространение и други, както и управлението на МПС под влияние на алкохол и/или наркотици. Осъдителните присъди за „Престъпления против собствеността“ /ПС/ и „Общоопасни престъпления“ /ОП/ за 2018 г. са в следния порядък:

  1. Пловдив – 481 /ПС/, 1322 /ОП/;

  2. Варна – 325 /ПС/, 596 /ОП/;

  3. Бургас – 354 /ПС/, 586 /ОП/;

  4. Стара Загора – 335 /ПС/, 624 /ОП/.

  5. София – 324 /ПС,/ 482 /ОП/.

Само с оглед на този подвиг на разследващите органи е прекрасна идея следващият столичен кмет да инициира чествания под надслов „София – най-сигурното място за живеене в Европа“. Убеден съм, че ще се отрази добре и върху цените на недвижимите имоти.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Отбелязваме паметта на св. Йоан Рилски

На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ...

Вашият хороскоп за днес, 19.10.2019 г.

Хороскоп от astrohoroscope.info Овен Колкото и странни да ви се виждат мислите, които ви минават ...

Втори опит. Драмата с Брекзит (още) не е приключила

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. За ...

Уудуърд: Никой не се меси на Солскяер!

Вицепрезидентът на Манчестър Юнайтед Ед Уудуърд опита да опровергае обвиненията, че изключително той определя играчите, ...

Адв. Хаджигенов за Бойко Борисов: В една нормална държава щеше да пасе патките

Този политически клоун беше смешен в първия половин мандат. Сега на третия половин мандат (в ...

Инж. Пламен Христов: Не ми е самоцел да стана кмет на София

“Отново се опитват да внушават на софиянци, че алтернатива сами на себе си са управляващите. ...