Home » България » Софийският университет представи мащабен научен проект

Софийският университет представи мащабен научен проект

В аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ представиха официално проекта „Големи данни за интелигентно общество“ /GATE/.

Проектът GATE е съвместна инициатива на Софийския университет и на Университета „Чалмърс“ в Швеция. GATE получава седемгодишно финансиране от ЕК по програмата „Хоризонт 2020“, ще бъде съфинансиран също от българското правителство и от индустрията.

По проекта ще бъде изграден Център за върхови научни постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект в един от първите изследователски институти на Софийския университет, създаден с постановление на Министерския съвет в началото на 2019 г.

Целта на GATE е да развива научноизследователски капацитет и иновативен потенциал, и да формира ново поколение млади учени, способни да прилагат науката в полза на обществото. Научните изследвания в GATE са фокусирани в четири направления със съществена социална значимост – бъдещи градове, интелигентно правителство, умна индустрия и цифрово здравеопазване. Иновациите в центъра ще бъдат разработвани в три модерни технологични лаборатории – за моделиране на процесите в градска среда /City Living Lab/, за интердисциплинарно сътрудничество с индустрията /Digital Twin Lab/, за виртуална реалност и визуализация на големи данни /Open Visualization Lab/.

В лабораториите ще бъдат изпълнявани иновативни идеи, развити в проекти и популяризирани в ефективно сътрудничество с правителството, индустрията, академията и обществените организации.
Чрез мултидисциплинарни образователни програми на европейско и световно ниво, GATE ще обучи изследователи и професионалисти в областта на изкуствения интелект и големите данни. Образователна лаборатория ще подпомогне прилагането на нови методи за персонализирано и интерактивно обучение.

Като единствен подобен център в Източна Европа, GATE ще е свързващото звено с мрежата от 55 центъра за големи данни в Западна Европа и ще има стратегическа роля за разширяване на тази мрежа, за разпространение на най-добрите практики и иновативни модели не само на национално и регионално, но и на европейско равнище.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Албанското правителство е стабилно

Албанското правителство няма намерение организира предсрочни избори. Това заяви албанският премиер Еди Рама, цитиран от ...

Япония пак внася наше птиче месо

Япония премахна временната забрана за внос на българско птиче месо. От днес, 18 октомври 2019 ...

Д-р Койчев: Манолова не се бори за кмет на София, а за председател на БСП

Д-р. д.м.н. Антон Койчев е роден на 27 ноември 1965г. През 1991г. завършва медицина в ...

Над 70% от наемателите планират да си купят жилище

По данни на Евростат, 43% от щвейцарците имат собствени жилища, което е най-ниския показател за ...

Турски поток започна да се пълни с газ

Първия участък от проекта „Турски поток“ вече е започнал да се запълва с газ, съобщи ...

Стотици хиляди протестират в Каталуния (СНИМКИ)

Стотици хиляди хора се включиха в протестни шествия в Каталуния срещу осъждането на деветима сепаратистки ...