Home » България » Смъртоносна треска мори хора на Балканите! Плъзна навсякъде около България – тръгна и по река Дунав
смъртоносна треска

Смъртоносна треска мори хора на Балканите! Плъзна навсякъде около България – тръгна и по река Дунав

Румънското Министерство на здравеопазването регистрира първата жертва на западнонилската треска.

Смъртта е на 79-годишен мъж от източнорумънския окръг Галац, който е имал и други заболявания, а западнонилската треска само допълнително е влошила здравословното му състояние. По данни на румънския Национален център за наблюдение и контрол на заразните болести в периода от 2 май до 8 август в Румъния са регистрирани общо 23-ма души, заразени с вируса на западнонилската треска, от които 11 само през този месец.

Повечето от заразените са от районите по течението на река Дунав, както и от източните части на Румъния, уточнява БГНЕС. По-рано днес гръцкото Министерство на здравеопазването също информира, че от началото на лятото в Гърция регистрирани 55 случая на болни от западнонилска треска, от които са починали двама, на възраст над 80 години.

Вижте и това:  Учени от САЩ бият тревога за пандемия, която ще отнеме живота на 1 милиард души по цял свят – вижте от къде ще почне всичко

Преди два дни сръбският Институт за обществено здраве „Д-р Милан Йованович – Батут „съобщи, че в Сърбия тази година са регистрирани 102 случая на хора, страдащи от западнонилска треска, от които 9 са починали. Според данните на сръбския институт 5 от починалите са от белградския регион, а останалите четири – от Войводина. Всички болни са жители на Войводина, Белград или районите по река Дунав. Според данни на Министерството на здравеопазването в България, досега няма регистрирани случаи на западнонилска треска в нашата страна.

Вирусът на западнонилската треска се предава на хората само чрез ухапване от заразени комари.

Вирусът от Африка на европейска територия се пренася от мигриращи птици, заразяващи комарите и разпространявайки болестта. На Балканите тя се появява обикновено в края на май или началото на юни. Novini365 припомня, че само преди дни се разбра, че смъртоносно заболяване иде към България.

Източник: Блиц

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар