Home » България » След Ласкин, България загуби още един голям талант
След Ласкин, България загуби още един голям талант
След Ласкин, България загуби още един голям талант

След Ласкин, България загуби още един голям талант

Напусна ни актьорът Сава Димитров. Той има десетки роли на сцената на МДТ “Константин Кисимов”, в продължение на няколко години е и директор на културната институция, съобщава „Янтра днес“. 17 години Димитров изпълняваше ролята на Фердинанд по време на честванията на Деня на Независимостта на 22 септември във Велико Търново. Самият  той за една нощ написва първия сценарий за честването на Независимостта.Димитров беше едно от емблематичните имена на СДС в старата столица в годините на прехода.

Роден на 28.10.1945 г. в гр. Сливен. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство“ при проф. Моис Бениеши през 1974 г. Същата година е изпратен по разпределение в МДТ „Константин Кисимов“, където остава до края на творческата си кариера.

През годините е изиграл над 80 роли. Сред тях са Роналдо в „Добрият край оправя всичко“, Репников в „Любов през юни“, Сюлейман Челеби в „Патриарх Евтимий“, Фердишченко в „Идиот“, Доцентът в „Римска баня“, Робер Буртър в „Процесът срещу богомилите“, Шпекин в „Ревизор“, Алекси в „Антимовският хан“, Аврам Немтур в „Железният светилник“, Грумио в „Укротяване на опърничавата“, Божан в „Гераците“, Куцар в „Албена гълъбицата“, Патриарх Евтимий в „Иван Шишман“, Гаврил в „Излезе ангел от мъглата“ и др.

Сава Димитров се изявява и като режисьор: „Труп“ от Д. Муун, „Другата смърт на Жана д’Арк“ от Стефан Цанев, „Полет над кукувиче гнездо“ от К. Киси, „Старчето и стрелата“ от Н. Русев.В периода 1998-2002 г. е директор на театъра.Дълбок поклон пред паметта му!От семейството и колектива на Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов”Поклонението ще се състои на 10 януари от 12.00 ч. в ритуалната зала на гробищния парк във Велико Търново.

Сава Димитров

Сава Димитров

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар