Home » Мнения » След Комитата, Интелигента, сега Каубой. Отстрели от Дивия Запад.

След Комитата, Интелигента, сега Каубой. Отстрели от Дивия Запад.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във връзка с процедурата по избор на нов главен прокурор, ви представяме мнението на Елена Енчева, журналист.

Новият главен прокурор ще ми е пети. Откакто съм журналист, през погледа и дописките ми преминаха мандатите на Иван Татарчев, Никола Филчев, Борис Велчев, Сотир Цацаров. Чака ни Петият – Иван Гешев?!

За мандатите в съдебната власт отдавна върви приказката-максима: Винаги може да е по-лошо! И се оправдава. И все пак… а границите?!

Когато си отиваше Татарчев – от прокуратурата, съдебните репортери го изпратихме – с аплодисменти и му подарихме една икона – на св.Георги, който побеждава змея. Не беше еднозначен главен прокурор, обратното – по негово време тръгнаха мегаполитическите процеси, почти до един приключили с фиаско. Защото ако злободневието тежи на везните на Темида, няма правосъдие. В същото време Татарчев, лека му пръст, остави една прокуратура със самочувствие, по коридорите на Съдебната палата ходеха обвинители с вдигнати глави. След тежки битки с МВР, за тях бе извоювано – водещ е Законът! Тези хора тогава говореха, усмихваха се и се бореха.

С Никола Филчев ситуацията се извъртя на 180 градуса. Който помни онези 7 години, няма нужда от обяснения. Който не ги помни и не ги е преживял, трудно ще разбере потреса, смайването, отчаянието, страха в прокурорските редици. Белязани с няколко мъртъвци. А ние, журналистите, които описвахме ставащото, включително получавахме призовки за явяване в разни кабинети. В интерес на истината – дотам, извън негласното дрънкане на оръжията на властта, други последици нямаше.

Мандатът на Борис Велчев дойде като светъл лъч, като надежда – за справедливост. След изтичането му не един и двама рекоха, че Велчев бил беззъб главен прокурор, не смел! Е, следващият мандат, който изтича сега, на Сотир Цацаров, дали оправда очакванията им за „зъбатост“ и кураж?! Стореното си личи по резултатите, а полифонията – познато – изчезна.
Днес разбрахме кой е следващият – след Комитата, Интелигента, и още двама, ще имаме главен прокурор прокурор Каубой? Отстрели от Дивия Запад.

Ноктюрно, като за последно – жанр лиричен, прощално-тъжен. Толкоз.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ердоган се обажда на Путин и Тръмп

Всички наблюдателни пунктове в Сирия, установени от Турция съгласно споразумение с Русия и Иран, ще ...

Софиянец с прободено сърце и 5 рани в гърдите

Пациент с прободна рана в сърцето е преведен по спешност от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ...

Оперираха Димитър Пенев

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев претърпя спешна операция. Стратега от Мировяне получил силни болки ...

Милица Гладнишка се обвърза с македонски дизайнер

Новото гадже на Милица Гладнишка е македонският дизайнер Сърджан Кръстевски, пише вестник „Галерия“. Двамата бяха ...

Собствениците на Lexus са най-доволни от колите си

През последната година степента на удовлетвореност сред собствениците на автомобили и леки товаро-пътнически превозни средства ...

Къртилият перки на Графа: Едни ми ръкопляскаха, други псуваха

Половината хора ми ръкопляскаха, а другата половина ме обвиняваха във всички земни грехове, по-точно ме ...