Home » Мнения » Слави Панайотов пред ФАКТИ: Не искам децата ми да се чувстват като престъпници

Слави Панайотов пред ФАКТИ: Не искам децата ми да се чувстват като престъпници

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди няколко дни, измежду всичките неуредици в държавата ни, станахме свидетели и на поредното “чудно“ събитие. По случай достигането на 500 000 абоната в Youtube канала си The Clashers, влогърът Слави Панайотов организира поход до връх Мусала, а на инициативата му се отзоваха 1500 души, които колективно изкачиха най-високия връх на Балканския полуостров. Впоследствие стана ясно, че Слави Панайотов ще бъде глобен заради реализацията на тази си идея, тъй като връх Мусала попада в зона с ограничено човешко въздействие. Това бе обявено от директора на Дирекция “Национален парк Рила“ Красимир Андонов. По негови думи, глобата на Слави Панайотов вероятно ще е в максималния размер, а именно 5000 лева. От своя страна влогърът декларира, че е учуден, потресен и не може да възприеме мотивите за тази санкция. Слави Панайотов планира и протестно шествие от Министерски съвет до пл. Народно събрание. По всички тези, и а други въпроси, ние от ФАКТИ разговаряхме именно с потърпевшия влогър Слави Панайотов.

– Г-н Панайотов, публичността и масовостта на събитието, което организирахте от Youtube канала си, това ли уплаши държавата, че тя реши да Ви глоби?

  • Не вярвам, че такова събитие може по някакъв начин да уплаши държавата. Глобата е просто отзвук от отдавна изтекли правила, които за съжаление са още в действие. Въпросът вече е морален. Трябваше ли толкова положително събитие за деца да се санкционира?

– Получихте ли вече глобата? Директорът на парк “Рила“ Красимир Андонов се закани, че санкцията спрямо Вас ще бъде в максималния размер от 5000 лева.

  • Не. Все още не съм получил нищо. В момента пътувам и другата седмица отново ще си проверя пощата на моя постоянен адрес, с надежди да открия нещо.

– В едно от вашите авторски видеа казвате, че преди Вас две големи групи са тръгнали към Мусала, а преди години на празника на Рила са се събирали над 5000 души, но никой не е бил глобяван?

  • Дори във видеото от въздуха се вижда още в началото една група от над 20 човека, която потегли. Те бяха организирани с банери и тениски. Глоби за тях няма. Всяка година на празника на Рила се събират повече от 1000 души. Отново не съм чул някой да е глобяван.

– Ако влезем в хипотезата, че изкачването на Мусала, което осъществихте, се беше случило без конкретен организатор, който да застане с лицето си, както Вие сторихте, то вероятно нямаше да има глоба за никого? Или пък щеше да има за всички?

  • Нека ви задам въпроса: Защо лифтът работи и всеки уикенд има опашки? Тоест над 1000 души изкачват върха в събота и неделя. Каква е разликата дали те са организирани или не? Нима ще имат по-малко или по-голямо влияние спрямо планината? В отговор на въпроса ви, аз мисля, че никой нямаше да бъде глобен.

– Отваряте и темата за плановете, които служат за управление на защитените територии, каквато територия е и Национален парк “Рила“. По Вашите думи този план е изтекъл отдавна и практически прави нарушител всеки, който се разхожда в Рила?

  • Този план е изтекъл през 2010 година, а новият още не е приет, по незнайни причини. Парадоксът тук е, че дори и той изтича след 4 години. Върхът дори граничи с описанието на резерват, тоест може само да се гледа.

– Приканихте и потърсихте подкрепа от последователите си за евентуално протестно шествие от Министерски съвет до пл. Народно събрание. Каква е мотивацията Ви за това, какво ще пожелаете от властта?

  • За момента изчаквам наказателното си постановление, което ще обжалвам. Ако съдът реши, че съм нарушил закона, аз ще си платя глобата. Походът, който обмислям е с цел да се насочи внимание към абсурдите в плановете за управление на парковете в България. Да, против застрояването съм, но искам децата ми да имат свободен достъп до красотите на нашата държава, без да се чувстват като престъпници в нея.

ВИДЕО от инициативата на влогъра Слави Панайотов, която е на път да му донесе солидна глоба:

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Полфрийман: Няма да бягам от България

Осъденият за убийство Джок Полфрийман беше пуснат на свобода. Ярка беше обществената реакция срещу предсрочното ...

Всички европейци обичат армиите си – освен българите

Всички европейци обичат армиите си, освен българите. Това сочи проучване в 28-те страни членки на ...

Как се сформират осакатени позиции по международни въпроси

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Изявленията ...

Кремъл към Анкара: Не се месете в Сирия!

Турция не трябва да се меси в главния сирийски въпрос, а именно намирането на политическо ...

Какво ще стане с нас, ако ядем по една краставица на ден?

От столетия краставиците са популярна храна в цял свят, а в Индия са се използвали ...

По 26,7 млн. дневно за обществени поръчки

26,7 млн. лв на ден харчи държавата за обществени поръчки, а средният размер на една ...