Home » България » Скандални и парадоксални факти от приемането на сигнали за спешна помощ
Скандални и парадоксални факти от приемането на сигнали за спешна помощ
Скандални и парадоксални факти от приемането на сигнали за спешна помощ

Скандални и парадоксални факти от приемането на сигнали за спешна помощ

След трагичният инцидент в Своге, при който починаха 17 души, темата за функционалността на спешната помощ у нас, предизвиква все по-голям отзвук. Според официалната информация времето от подаването на сигнала за инцидента до момента на тръгване на първата линейка е 16 минути. Минути, в който хората в критично състояние са имали шанс да получат по-адекватна помощ, медицинско оборудване, та дори и сирена за път с предимство по пътя за болницата.

Но те не са имали този шанс, не са разполагали с тези 16 минути…просто защото някой, някъде там в комуникационния център, се е забавил в предаването на информацията към екипите. И ето го резултатът – 17 жертви, които днес са близки за едни и непознати за мнозина, но кой знае… утре може да сме ние или децата ни. Звучи крайно банално, но да – мълчанието не е решение и никога няма да бъде. Мълчанието винаги ще бъде примирение, коментират свиделите на трагичната катастрофа, допълвайки, че една от диспечерките в деня на инцидента задала следния въпрос: „Къде е Искърското дефиле?!“

Парадоксален GPS
Нарушенията в комуникационната система всъщност са далеч по-дълбоки. От информация, посочена в мейл от Министерство на Здравеопазването до фирмата обслужваща комуникациите на спешната помощ, стават ясни няколко скандални и парадоксални факти: липса или периодично прекъсване на свързаността в определени звена, липсващ или недовършен монтаж на GPS-и, а там където са монтирани – неработеща система за проследяване или неточни или нереални данни.

В допълнение е посочен пример за маршрут на линейка в Ловеч, според който колата е изминала , за около 20 минути, разстояние от над 5300км. Звучи комично, но в действителност все по-често нагледно виждаме колко е трагично!

Радослава Валентинова
Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар