Home » Без цензура » Скандален данък за хиляди шофьори с откраднати коли
Скандален данък за хиляди шофьори с откраднати коли
Скандален данък за хиляди шофьори с откраднати коли

Скандален данък за хиляди шофьори с откраднати коли

 Хиляди шофьори са принудени да плащат скандален данък!
Собствениците на между 2000 и 3000 крадени коли всяка година са принудени да плащат данък за тях. Причината е, че прекратяването на регистрацията на изчезнали возила продължава около година и повече, съобщава „Телеграф“.

Това става ясно от зададен въпрос по темата от депутата Георги Свиленски до Министерството на финансите. Местният данък за МПС се определя според общината, мощността на двигателя и възрастта на автомобила и варира от 24 лв. до 340 лв.

До началото на 2010 г. в Закона за местните данъци и такси е имало изричен текст, гласящ, че налогът се изисква от шофьорите до месеца, в който возилото им е било задигнато или е било унищожено.

След това е приета нова разпоредба, според която данък не се дължи само за возило, чиято регистрация е прекратена. „Процедурата по прекратяването отнема средно между шест месеца и една година, защото за нея трябва да е налице постановление за спиране на предварителното производство от прокурор“, твърди Георги Свиленски във въпрос към финансовия министър Владислав Горанов.

„Редът, начинът и сроковете за прекратяване на регистрация не са от компетенцията на Министерство на финансите“, отговарят от ведомството.
Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар