Home » България » Скандал в Козлодуй: Кметица плати 20 000 евро за Драгана Миркович

Скандал в Козлодуй: Кметица плати 20 000 евро за Драгана Миркович

Фолк купонът на кмета на община Козлодуй – Маринела Николова, продължава и се надгражда с все по-скъпи изпълнители, но за сметка на всички жители на крайдунавския град. Родните звезди вече не са достатъчни за нуждите от забавления и в търсене на още по-изразен ефект, кметската управа прескочи в Сърбия и си хареса не кого да е, а е една от най-скъпите певици – Драгана Миркович.

Не само я хареса, но и сключи договор с нея с подписа на кмета Маринела Николова и печата на община Козлодуй за тлъстата сума от 20 000 евро и си я поръча – случайно или не – за края на мандата, пише местният сайт „Козлодуй-бг.инфо“.

Този така нужен за развитието и утвърждаването на Козлодуй като европейски град концерт на сръбската звезда Драгана Миркович вече се афишира официално и няма как този път да бъде скрит зад щедрото спонсорство на анонимни дарители. Въпреки това хонорара се оказа тайна, нищо че половината от него вече е изплатен като аванс. Кметът Маринела Николова се скри зад интереса на трети лица и категорично отказа да отговори на въпроса колко струва концертът на Драгана Миркович, отправен към нея по Закона за достъп до обществена информация.

Единственото, което лаконично се съобщава в този отговор, е, че община Козлодуй има сключен договор със сръбската изпълнителка Драгана Миркович, а колкото до стойността му отговорът е, че изпълнителката в качеството си на трето лице отказва да бъда предоставена информация, касаеща договорните отношения с нея.

„За отказа да получим тази публична информация ще сезираме със съответната жалба Административен съд – Враца“, съобщават от сайта.

Тайна се оказал и хонорарът на родната фолк изпълнителка Камелия, която – пак по покана на Община Козлодуй, пя на площада на 14 февруари. Това забавление, според отговора на кмета Маринела Николова, е било финансирано от дарение от неназована външна фирма. Това е така, защото според гласувания и приет от ОбС Календар за културните събития в Общината и план-сметката за финансирането му за това мероприятие бяха заделени 5 000 лева, а всъщност толкова е само хонорарът на изпълнителката Камелия.

Хонорарите на българските и чуждите фолк изпълнители обаче не са тайна и лесно се установяват с елементарни запитвания до продуцентските и музикални компании. Освен че цените на хонорарите са ясни, във всички случаи се уточнява, че ангажирането на когото и да е от изпълнителите изисква 50% авансово плащане и отделно разноските за път и тези за озвучител.

Остава съвсем открит въпросът дали забавленията с родни и скъпи фолк изпълнители се вписва в приоритетите на една община и е в отговор на обществените потребности от местно значение.
Досега гости на Маринела Николова, платени със средства през община Козлодуй, защото и даренията са такива средства и без претенция да сме изчерпателни, са били следните състави и изпълнители (с ясно изразена градация):

14.02.2019 г. – Камелия
– Духов оркестър Виво Монтана

2018 г.
31.12.2018 г./01.01.2019 г. – Професор Илия Илиев
– Християна Луизо
– Йоана
– сестри Ива и Велислава Костадинови
16.12.2018 г. – Фики
– Тони Стораро
– Борис Дали
18.12.2018 г. – Цветелина
01.12.2018 г. – Four Magic
5.10.2018 г. – Веселин Маринов
4, 15 и 16.09.2018 г. – Ансамбъл „Пирин”
група „Оратница”
Ансамбъл „Гайтан”
Нелина
Нели Андреева
24.06.2018 г. – Сръбски оркестър „Харизма”
27.05.2018 г. – Ансамбъл „Чинари“
Симфониета – Видин
10.05.2018 г. – „СкандаУ”
8.04.2018 г. – Софи Маринова

2017 г.
14.02. – Деси Добрева
12.05. – Криско
28.05. – Паракозъм, Монтана
1.06. – Милица Тодорова, Гергана Тодорова и Симона Иванова
3.07. – Крисия Тодорова
17.09. – Национален фолклорен ансамбъл „Българе”
2.10. – Оркестър „Канарите“
10. – Орлин Горанов

2016 г.
13.05.2016г. – Михаела Филева
13.06. 2016г. – Рок група „Glock“.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

В Германия издирват красива българска ученичка

Вече повече от седмица няма никаква информация за това къде се намира българската ученичка Йелиз. ...

Американският шпионин остава зад решетките в Москва

Съд в Москва удължи днес до декември срока на предварителния арест на американеца Пол Уилан, ...

Новата стара стратегия на САЩ за завладяване на Русия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Новата ...

Борисов: Защо ни е ресор Земеделие, там парите са разпределени ясно

Някой си измисля глупости и вие ме карате да ги коментирам. Това заяви премиерът Бойко ...

Меркел все още води колоната в Германия

Подкрепата за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) сред избирателите е нараснала с два пункта за последната ...

Официално: Не допуснаха Семеня на Световното

Южноафриканската лекоатлетка Кастер Семеня получи забрана за участие на световното първенство по лека атлетика в ...