Home » Крими » Скандал! Калпакчиев помилвал втори убиец освен Полфрийман същия ден

Скандал! Калпакчиев помилвал втори убиец освен Полфрийман същия ден

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане ВКС да възобнови делото по условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман и по този начин да спре изпълнението на предсрочната му свобода, пише в. „Телеграф“.

Искането на обвинител №1 дойде, след като родителите на убития от Полфрийман Андрей Монов – Христо и Аксения, вчера внесоха искане казусът да бъде преразгледан, тъй като съдебният състав е незаконен.

Незаконно

В искането си родителите твърдят, че съдебният акт незаконно е кръстен „определение“, а не „решение“. Освен това почернените родители са приложили копие от платежно нареждане от 12.6.2012 г. за заплатена държавна такса от Българския хелзинкски комитет (БХК) за регистрация на сдружение с нестопанска цел в полза на Джок Полфрийман.

В същото време в мотивите си съставът на Калпакчиев се позовава на положителна характеристика за затворника, написана от председателя на БХК Красимир Кънев.

В документа, адресиран до Цацаров, Монови пишат, че са публично известни контактите на Калин Калпакчиев и на съдията докладчик Весислава Иванова с БХК. Калпакчиев е награждаван с приза на организацията „Човек на годината“, а Иванова е автор на техен доклад за правата на човека.

Въпреки това обаче съдиите не са си направили отвод, което прави съставът предубеден и незаконен.

На почит

Междувременно се оказа, че убийците са на почит у състава на Калпакчиев. Източници на „Телеграф“ от Съдебната палата потвърдиха, че шефът на Съюза на съдиите в България е пуснал предсрочно друг убиец освен Джок Полфрийман. Заседанието се е провело същия ден, когато е било насрочено и това на австралиеца.

Така Калпакчиев пуснал Борислав Динков, който излежавал 17-годишна присъда за убийство, извършено през 2008 г. в столицата. Схемата е същата – СГС отказал на пандизчията предсрочна свобода, но той обжалвал пред САС и Калпакчиев решил, че се е поправил и го помилвал.

След това дошъл ред на Полфрийман, когото скандалният съдия пусна отново със съмнителни и манипулирани мотиви, пренебрегвайки напълно отрицателното становище на затворническата администрация, която е категорична, че чужденецът не се е поправил.

Диплома

В становището си, качено дори на сайта на САС, Калпакчиев мотивира скандалното си решение с твърдението, че Полфрийман „е успял да завърши висше образование“.

Източници на в. „Телеграф“ от Темида твърдят, че в досието на Полфрийман няма официален документ – диплома с подпис и печат от който и да е университет в Австралия, че осъденият е завършил висше образование.

Имало само някакви хвърчащи електронни справки за няколко взети изпита и нищо друго. Съдът обаче се хваща за това, без изобщо да има официален документ.

Освен това Калпакчиев хвали убиеца в мотивите си, като се хваща като удавник за сламка за твърдението, че владеел писмено и говоримо български език и незнайно защо решава, че това е белег за неговото поправяне. Пред градските магистрати, които отрязват австралиеца за предсрочна свобода обаче, Полфрийман иска преводач и това е отразено в протокола от заседанието.

А в този от заседанието на САС дори има пространно излияние на Джок, който се опитва да говори на български, при това доста зле. За писмения български на убиеца не е ясно откъде Калпакчиев има наблюдение. Бил помагал на други затворници, като им превеждал.

На заседанието защитата на Полфрийман размахала служебна бележка от фирма, регистрирана миналата година с капитал от 2 лева, която била готова да наеме убиеца като преводач, в случай че бъде пуснат.

Кухо

Калпакчиев се хваща и за друго – убиецът бил регистрирал „сдружение, развило и развиващо активна дейност в обществена полза“. Става въпрос за Българското затворническо сдружение.

То обаче е абсолютно кухо. Не е ясно каква точно дейност е развивало, след като няма протоколи за учредяване, нито общи събрания. Няма и как да има, след като членовете и управителят са в различни места за лишаване от свобода.

Друга груба манипулация, която прави Калпакчиев в полза на Полфрийман, е положения от него труд.

Според затворническото досие на убиеца за всички излежани 11 години австралиецът е работил точно 1228 дни, с което е стопил от наказанието едва 1 година, 8 месеца и 14 дни, а това е изключително малко. Като капак затворническата администрация е отразявала многократно, че Полфрийман не се е явявал месеци наред на работа.

Провинения

Калпакчиев и Иванова твърдят още, че убиецът се водел ненаказван, тъй като от последните му провинения била минала една година. Последната издънка на касапина действително е отпреди година.

Провиненията всъщност са три, извършени в кратък интервал от май до юни месец 2018 г., което автоматично ги прави с двугодишна давност. Тоест към момента на заседанието на САС наказанието е все още в сила. Става въпрос за три наказания, които австралиецът жали пред АССГ – София град.

През май и юни миналата година при проверка надзирателите откриват на компютъра на Полфрийман в артклуба, където той е отговорник, флашка, СИМ карта и файлове с порно. За да предотврати проверката, Джок глътнал пластиката на СИМ картата.

Надзирателите открили и стикери на т.нар. сдружение, които били с нецензурно съдържание. За тези провинения Полфрийман е бил лишен от хранителни пратки, бил наказан да чисти извънредно, както и бил лишен от правото да посещава колективни мероприятия във и извън затвора.

Бащата Монов: Това е провокация

Това е провокация към българската държава. Така Христо Монов – бащата на убития Андрей, определи акта на Калпакчиев и Иванова. Както цяла България, така и ние със съпругата ми бяхме шокирани от тази новина в четвъртък, точно преди празника на Българската национална независимост.

Калпакчиев и Иванова се подиграха с тази независимост, като показаха, че те, които са призвани да гарантират справедливостта в нашето общество, са много зависими от БХК, тъй като те приемат неговите характеристики, а не характеристиките на затворническата администрация.

Затова решихме да обжалваме този акт на съда, който те са нарекли определение, а не решение, тъй като последното може да бъде обжалвано, а определението – не. Ето защо ние внесохме искане за възобновяване на делото.

С тези си действия, тези хора фактически помилваха този престъпник. Когато той си отиде в Австралия, как българската държава ще гарантира, че той ще спазва условията на условното предсрочно освобождаване. Монов съобщи още, че на 26 септември се организира митинг в протест на съдийското решение. Той посочи, че ще тръгне от площад „България“. Този площад, между другото, се вижда от гроба на сина ми, каза Монов.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Лора Крумова избяга в Гърция

От почти 2 месеца Лора Крумова има нов адрес. Журналистката не е сменила само жилището ...

Слабаков: ЕС е импотентен в политиката си към Турция

Европа води импотентна политика спрямо Турция и това трябва да спре. Да спрем и финансовата ...

Децата без такса при джипито, искат от пациентска организация

От пациентски организации „Заедно с теб“ настояват да отпадне потребителската такса за децата при посещение ...

Нови секс изпълнения разтресоха Фермата (СНИМКИ)

Освен удоволствие и наслада, сексът във „Фермата“ предизвика раздразнение и гняв. Стоновете и звуците, долитащи ...

Ел.Mustang-ът, който ще конкурира Tesla

Изцяло новият Ford Mach-E беше разсекретен броени дни преди официалната му премиера. Електрическият кросоувър на ...

Синдикатите в стачна готовност за болничните

Профсъюзите са в стачна готовност заради предложението на управляващата коалиция първият ден от болничния да ...