Home » България » Синоптиците обявиха обрат: Студената вълна подранява, удря ни навръх Коледа
Синоптиците обявиха обрат Студената вълна подранява, удря ни навръх Коледа
Синоптиците обявиха обрат Студената вълна подранява, удря ни навръх Коледа

Синоптиците обявиха обрат: Студената вълна подранява, удря ни навръх Коледа

Местният климат с акумулирания студ от изобилието от застудявания, започнали още от средата на ноември, скрои номер на опитващия се да домогне до нас Азорския антициклон, пише meteobalkans.com.

И вместо да стопли още вчера, по-топлият въздух във височина промени точката на оросяване и направи много гъсти мъгли, богати на влага, че дори започна да ръми от тях, поне в подножието на Родопите бе така.

Студът не се дава, топлото с много плах и неуспешен опит за налагане

Това стана още в четвъртък, когато студът във височина бе се изнесъл и над страната се настани малко по-топла въздушна маса, от -6 -7 на 1500 метра височина, температурата се повиши на +1 +2, недостатъчно за преодоляване на приземния студ.
Но вместо да се стопли в ниското, стана точно обратното – стана по-студено, дори и в Пловдивското и Старозагорското поле, които до последно със студа във височина държаха над нулата.

Първоначалните очаквания бяха до четвъртък да е студено, но впоследствие страната записа още 1 леден ден, благодарение на гъстите мъгли, разбира се, имаше и топли пробиви като Санданско-Петричкото поле и перлата в долината на Арда, както и връх Рожен ги докараха до към +5 градуса, но само толкова.

В Предбалкана топлото пробива

По фьоновите колоси в Предбалкана също имаше наченки на топли пробиви, но толкова слаби, че дори не се заслужават коментара.
Над останалата част от страната студът продължи да е доминиращ фактор, с изключение разбира се и на морето, което освен на плахо затопляне от югозапад може да разчита и все още неизстиналата вода, която се задържа над 5 градуса.
Предколедното утро и първо за астрономическа зима 2018/19 бе преобладаващо мразовито и зимно с леден колос отново Драгоманското поле с -8, които с наближаването на изгрева станаха на -6, колкото и в Софийското поле.

Столицата трябваше още вчера да стопли до +5 градуса, като за края на предколедната работна седмица, но не.
Затова и то заслужава приз и Плевен, на който даваме златния медал, тъй като е на ниско с -7 и ги задържа до изгрева, който разбира се остана някъде над мъглата.

Най-високата температура и топли колоси в континентална България бяха Разградските височини и Ловеч, които посрещнаха утрото с положителни температури от +1 градус.
На морето най-топло бе на нос Калиакра цели +4 градуса, топло в сравнение с останалата част от страната. Носът е с южно изложение и веднага улавя топлия полъх.

Синоптиците обявиха обрат Студената вълна подранява, удря ни навръх Коледа

 

Азорецът разпростира топъл воал, студът поддава

Притокът на по-топъл въздух от юг-югозапад вече се усилва и студените колоси лека полека трябва да започнат да подават. Вече се поразясни над Предбалкана, макар и да има облаци отгоре, Родопите също отхвърлят облачната пелена, Тракия остава в доста гъсти в мъгли.
В южните природопски части на Пловдивското поле мъглата е особено гъста, видимостта има няма 200-250 метра, и изобщо не дава признаци да подаде, макар и сутринта да имаше някакви индикации с кратка поява на слънцето.

Но все пак небесното светило с настъпване на астрономическата зима е най-слабо и затова не може да се разчита особено много на него, необходима е по-сериозна топла подкрепа.

След като от югозапад не се получи, Азорецът пробва да нахлуе и вкара топло през Източните Родопи и преди обяд топъл колос на Републиката е Враца, която с юг-югоизточен вятър ги подгони 10-те градуса, още е на +8.
А другият топъл и фьонов колос Ловеч, подножието на Ботев, също се затопли до +7, Кърджали е още слабо +3, Рожен е по-топло с +4, отколкото долу в долината на Арда.

Тракия грам не се подава на топлото още е студена и държи под нулата или около 0, по Струма все още няма грам индикации на затопляне и Санданско-Петричката долина е под нулата.

Топлото се отказа да пробива през Мариконстинския пролом, последният на Струмската долина в България и сега опитва нова тактика от югоизток, затова и в подножието на Врачанския Балкан се раздуха от югоизток и Враца бързо подгони десетака.

Дъжд и южняци на Бъдни вечер, студ се спуска на Коледа

Сценариите за Бъдни вечер и Коледа се промениха, като студената вълна бе изместена от Стефановден на Коледа, а на Бъдни вечер от северозапад ще се спусне дъждовен фронт и от северозапад на югоизток ще попревали. Вятърът в нощта срещу Рождество ще обърне от запад северозапад и ще се усили.
В Средната Дунавска равнина – Плевенския край, изгледите са за пориви до 45-50 километра в час в нощта срещу Стефановден, а във вторник ще духа от умерено до силно.

За навечерието на Бъдни вечер, тоест за последния ден на Предколедния уикенд, изгледите според ГФС са вятърът да е от югозапад и да вкарва топъл въздух, като в Софийското поле са възможни до силни пориви със скорост до над 30-35 километра в час на южняка. Топлото ще продължи да се налага и на

Само с вятър топлото има шанс да се прояви, с тези мъгли няма как да се наложи по друг начин, но няма да вдигне повече от 6-7 градуса, в Тракия може и да ги подмине 10.

На Коледа все пак има вероятност да прехвърчи някоя снежинка в Дунавската равнина и в Предбалкана, колкото да се отбележи, че е валяло сняг на Рождество. Дори ГФС дава по-добри шансове за сняг, целият североизток да побелее в малките часове на Коледа.
Застудяване със запад-северозападен вятър всъщност е по-скоро затопляне спрямо ледените дни, които отчете по-голямата част от страната след оттеглянето на студа.

Вятърът ограничава изстиването на приземните слоеве на атмосферата и затова през деня все пак ще успява да преваля нулата с по няколко градуса, а ако има и слънце с още повече.

Сняг и нов студ в уикенда преди Нова година

Сценариите за уикенда преди Нова година засега са студени с възможен сняг в събота със символична снежна покривка до 5 см, на 29. Слънцето може би ще се покаже по обяд на последния ден на 2018.

А температурите в Софийското поле през деня ще превалят нулата с няколко градуса, а през нощта ще се спускат малко под нея до -2 -3.
Студът се очертава по-скоро местен, поради снежната покривка над голяма част от Източноевропейската равнина. Няма изгледи за ледени инвазии от Сибир засега, по-скоро местни студени нахлувания.

В навечерието на Йордановден, на 3.01.2019, снежен атлантически циклон ще надвисне над страната и ще изтика малко студ от североизток към нас, но за кратко, възможно е и малко сняг да попревали.
По-сериозен снеговалеж ГФС дава точно в самото навечерие на Богоявление, към края на първата работна седмица на 2019 и да посрещнем празника с поне 5 см сняг в Тракия.

До 15 в Дунавската равнина, 15-20 см в Софийското поле и в котловините по горното течение на Струма, а по планините до 15 см, отделно солидна порция студ във височина -10 -11, но за кратко.
Но и декември вече ни показа реализация на подобни сценарии до 30 см в Западната и Средна Дунавска равнина и Предбалкана и също -10 -11 във височина още в първите си дни, дори в края на ноември.

 

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Иде кучи студ, а сняг ще завали на...

Иде кучи студ, а сняг ще завали на…

През нощта над страната имаше разкъсана облачност, по-значителна главно над Дунавската равнина. Вятърът бе ориентиран ...

Алена с прогноза за известните любовни двойки

Алена с прогноза за известните любовни двойки

Красавици като Преслава, Емилия, русата бомба Златка, плеймейтката Нора Недкова и огнената Софи Маринова преобърнаха ...

Мощен атлантически циклон фучи към България и сменя времето с нов снежно-леден сценарий

Мощен атлантически циклон фучи към България и сменя времето с нов снежно-леден сценарий

Мощен атлантически циклон се отравя към България, всъщност вече попадаме в неговата периферия, затова са ...

Ще има ли сняг по Коледа! НИМХ огласи прогнозата си за целия декември

Ще има ли сняг по Коледа! НИМХ огласи прогнозата си за целия декември

Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, ...

Синоптиците с мрачна прогноза за седмицата! Свиквайте, зимата дойде, температурите се сриват до -10 (КАРТИ)

Синоптиците с мрачна прогноза за седмицата! Свиквайте, зимата дойде, температурите се сриват до -10 (КАРТИ)

Днес преди обяд валежи от сняг, ще има главно в Северозападна и централните райони на ...

Синоптиците сложиха край на златната и топла есен, снегът и студът идват още тая седмица (ТАБЛИЦА)

Синоптиците сложиха край на златната и топла есен, снегът и студът идват още тая седмица (ТАБЛИЦА)

Днес минималните температури ще бъдат от нула до 5 градуса. през деня вятърът временно ще ...