Home » България » Синоптиците обявиха нечаквана новина за края на ноември
Синоптиците обявиха нечаквана новина за края на ноември
Синоптиците обявиха нечаквана новина за края на ноември

Синоптиците обявиха нечаквана новина за края на ноември

Край на есенните дъждове за тази седмица, от днес слънцето започва да прави плахи опити да се наложи. В Западната и Средната Дунавска равнина трябва да видят слънце за първи път от почти седмица. Това сочи прогнозата на meteobalkans.com. 

Студът засега се оттегля

Въпреки че в момента във височина над Дунавската равнина температурата е 0 градуса вечерта сравнително крехкият студ ще изчезне и ще започне постепенно затопляне от запад в събота, сякаш най-осезаемо на северозапад.

Дъждовно-снежна компенсация за сушата

След втория поред средиземноморец за есен 2018 г., ураганът Зорба  от края на септември не го броим.
От него на запад грам не валя, затова вече отминалият циклон официално може да бъде обявен за втори есенен, макар и в Западната и Средната Дунавска равнина по-скоро създаде типично зимна обстановка.

Но високата снежна граница от 1700-1800 метра нагоре е признак, че не е характерен раннозимен.
Очаквано, поради сравнително сухото, а в края на октомври е горещо като за Хелоуин време, поизсушиха почвата и дори и при толкова дъжд не се стигна до наводнения, още повече, че валя и от слабо до умерено.

Най-верният индикатор колко вода от небосвода е могла да поеме почвата са нивата на реките, като най-рязко се е вдигнала река Върбица, най-големият приток на Арда, която е известна със своя бурен нрав и резките си повишения.

Останалите по-големи родопски реки – Въча и Чая също вдигнаха по-сериозно нивата и достигнаха до високи води, нещо като късноесенно пълноводие се заформи.

На запад водосбора на река Струма, който бе с екстремно почвено засушаване, повишенията бяха до и около средните, тоест дъждовете са оказали благоприятен стопански ефект. Река Места се вдигна малко повече – до над средните нива.

Висока снежна граница и късноесенно пълноводие

Причината е високата снежна граница над Родопите – само над 2100 метра валя сняг, а на връх Рожен основният вододел, макар и на 1700 метра валя сняг само в неделя, когато снежната граница беше слязла на под 1000 метра.

Но при втория циклон се вдигна на 2000 метра и натрупаните около 20 см бяха стопени от обилните дъждове, които общо за двата циклона надхвърлиха 100 литра и така компенсират сравнително сухата есен.

Но в района на Средните Родопи и на изток не може да се каже, че бе толкова сухо – през октомври валежите бяха почти в норма, ураганът Зорба понапои и този край. А от високия циклон на 20 октомври се изляха порои с гръмотевици, типично летни.

При залез слънце валеше само в крайния северозапад, а в Кюстендилското и Драгоманското поле облачността се беше разкъсала, както и на старопланинския първенец. Но към момента „заблудени“ валежни зони обхвана и Софийското поле, но до полунощ трябва да спре.

Минимумите до -10 се разминават

Облаците ще ни спасят от сутрешен студ засега и въпреки първоначалните очаквания до -10 минимуми в Дунавската равнина, се разминаха.
Най-добри условия за дълбоки минуси имаше в събота сутринта, но засега се очертава да е облачно и повече -2, най-много -3 едва ли ще има и в районите, които има студена подложка и още задържа студ.

Но днес и Западната и Средната Дунавска равнина ще започнат лека полека да се затоплят, ще тестват 5 градуса максимуми.
Софийското поле за момента изглежда като едно от най-топлите места в държавата за неделя, след вчерашните 5 градуса максимум, днес сутрин ще изстине до около 1 градус.

А следобед максималната ще остане без промяна спрямо вчера, като тогава облачността трябва да се разкъса и да изгрее слънце.
Малко по-висок максимум, до 7-8 градуса, и слънце сутринта, следобед облаци. Неделя – слаб южняк и до 13-14 градуса в ранния следобед.
Неделният ден се очертава да е най-топъл с двуцифрени максимуми над голяма част от страната, за първи път от повече от седмица и с най-много слънце. 

Синоптиците обявиха нечаквана новина за края на ноември

Топло начало на новата седмица, застудяване от сряда и нова късноесенно-зимна обстановка

Моделите поизместиха малко очакваното застудяване за следващата сряда и засега изгледите са да ни духат южняци и в неделя да се позатопли.

А в понеделник страната ще попадне в обхвата на обширна област на ниско атмосферно налягане, простираща се почти по цялото Средиземноморие и се очакват нови валежи от дъжд.

По-високи минимуми и максимуми до 15 градуса, особено столицата най-добре ще го усети това затопляне. Ако се реализира, разбира се.

Обедното обновление е малко несигурно и може бързо да отмени очакваното допълнително повишение на температурите за началото на новата седмица.

Синоптиците обявиха нечаквана новина за края на ноември

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар