Home » Имоти » Сингапур: Темпът на поскъпване се забавя

Сингапур: Темпът на поскъпване се забавя

С 2.6% са поскъпнали недвижимите имоти в Сингапур през първото тримесечие на текущата година. Темпът на увеличение е значително по-слаб спрямо предходни периоди. Цените растат с по-бавни темпове, благодарение на намаляване темпа на ръст на икономиката на страната. Годишният ръст през последното тримесечие на миналата година беше 7.3%, а през третото и второто, съответно 7.9% и 8.5%. Основният фактор за този ръст беше високото търсене. През четвъртото тримесечие на миналата година имотите се обезцениха с 0.8%, съобщава анализаторската компания Global Property Guide.

През 2018 г. общият брой на продажбите на жилища, както на тези ново строителство, така и на тези от вторичния пазар, отчетоха спад от 11.5%, до 22 139 единици, за разлика от ръст от 52.7% през 2017 г., по данни на Urban Redevelopment Authority (URA). Търсенето продължава да отслабва. Продажбите на жилища са спаднали с почти 30% през първите три месеца на текущата година в сравнение със същия период на миналата, до 3743 единици.

Доходността от отдаване под наем е ниска 2.5%. Това се дължи на високите цени на квадратен метър жилищна площ – около 13 700 USD. Жилище от 120 кв.м в центъра на града струва 1.6 млн. USD, а наемът е 3500 USD на месец.

По данни на Министерството на търговията и промишлеността, икономиката на Сингапур е нараснала с 1.2% през първото тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата. Това е най-бавният годишен темп на нарастване за последните 10 години. Основната причина за това е спадът в производството и експорта в резултат на търговската война между САЩ и Китай. Икономическият ръст за текущата година се очаква да бъде е1.5%-2.5%, което е по-малко от 3.2% през 2018 г. и 3.9% през 2017 г.

Сингапур
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

На какво ще разчита новият проект на Слави?

Учредяването на партията на Слави Трифонов „Няма такава държава“ в събота повдигна редица въпроси от ...

Google изгражда центрове за данни в Тайван

През 2007 г. Google обяви плана си за изграждане на центрове за данни в Азия. ...

Каквото и да говорят неприятелите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Каквото ...

Турция е нанесла въздушни удари

Турската армия е осъществила през нощта въздушни удари в района на сирийско-иракската граница, за да ...

Гриша Ганчев потвърди – Милош Крушчич ще води ЦСКА

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев потвърди за dsport.bg, че Милош Крушчич ще бъде старши треньор ...

Пендаровски: България няма да блокира преговорите ни с ЕС

Българската позиция за бъдещето на интеграцията на Северна Македония е вътрешен въпрос и няма да ...