Home » България » Сиди: Вдигаш голяма сватба, спират ти помощите

Сиди: Вдигаш голяма сватба, спират ти помощите

„Обединените патриоти” предлагат любопитни мерки срещу циганите, които източват системата за социално подпомагане.

Депутати от ВМРО и НФСБ дадоха пресконференция в парламента, за да анонсират свое предложение за законови промени.

Александър Сиди обясни, че според концепцията за интеграция на циганите на лидера му Красимир Каракачанов у нас имало твърде много хора, живеещи на социални помощи, които са трайно безработни, но в същото време „демонстрират много сериозен стандарт на живот”.

Сиди даде пример със скандалите около хора с луксозни автомобили, които имали решения от ТЕЛК, че са инвалиди.

„Поради тази причина ние предлагаме в закона да бъде добавена една допълнителна разпоредба, която е именно в тази посока – да се нормира, да опише какво точно е „недобросъвестно получени средства”. Такива са винаги налице, когато при получаването им не са изпълнени или са нарушени изискванията на този закон или други норми на действащото законодателство, включително когато получателят притежава имущество, което не съответства на заявените от него доходи или когато организира публични прояви, които финансира с доходи, значително надхвърлящи заявените от него. Говорим за онези случаи, които всички сме виждали – изключително сериозните цигански сватби с по двеста, триста и петстотин човека, които не съответстват на това, че човекът, който ги вдига всъщност получава социална помощ само и това са единствените му доказуеми доходи. В този случай тези пари трябва да бъдат не само спрени, но и да бъдат върнати, така че това също е част от пакета мерки, който ние говорихме, че ще тръгнем да правим в посока на промяна на ситуацията, която е – едни хора да „работят” социално слаби или безработни”, поясни Александър Сиди.

След въпрос на „Флагман” – дали това означава Агенцията за социално подпомагане да проверява циганските сватби, колегата му Искрен Веселинов отговори: „Не, циганските сватби ще си ги проверява МВР по сигнал на съответно пострадалите околно живущи. Но документът, който МВР издаде, ще бъде основание за Агенцията за социално подпомагане да извърши съответните действия, за да прекрати плащанията към тези хора.”

„Имаме огромна маса хора, които получават пари през Закона за социалното подпомагане. Те се отучват от труд и очакват държавата да издържа тях и тяхното потомство. С този закон предлагаме най-после държавата да въведе някакви изисквания към хората, които получават социални плащания“, обясни Искрен Веселинов.

С поправките се предвижда трайно безработните, които получават помощи, да бъдат ежегодно оценявани, да им бъдат поставяни задачи в посока социализация, повишаване на квалификация и грамотност. Неизпълнението на тези задачи ще бъде основание за намаляване на помощите. Ежегодната оценка ще се прави от Агенцията за социално подпомагане и тя ще стъпва на критерии, които ще се утвърдят от министерството.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Президентът: Скандалите в правителството са унищожителни

„Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото ...

Тръмп и Макрон хапнаха спонтанно

Френският президент Еманюел Макрон и американският му колега Доналд Тръмп разговаряха днес на четири очи ...

Смразяващи подробности за клането в Петрич

54-годишният Васил Василев, който едва не уби жена си днес около обяд в Петрич, вече ...

Мъж наръга няколко пъти съпругата си в Петрич

Мъж наръга жена в Петрич. Инцидентът стана днес около обяд в дома на семействотo. При ...

Тръмп заплаши Франция с мита, каквито не са виждали досега

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп пристигна във френския курорт Биариц, където от днес до ...

Туск за срещата на Г-7: Тежко изпитание!

Започващата днес среща на върха на Г-7 ще бъде тежко изпитание за единството и солидарността ...