Home » Свят » Шокиращо: какви реплики чуват жените на работното място

Шокиращо: какви реплики чуват жените на работното място

„Шефът ми каза: „При мен повишения се дават само срещу сексуални услуги. Кажи ми, когато искаш да бъдеш повишена.“

Това разказва пред германския седмичник „Ди Цайт“ една 43-годишна германка. Вестникът е провел представително допитване сред 1 346 читателки на тема „Дискриминация на работното място“. 40% от тях твърдят, че получават по-ниски заплати от мъжете – за една и съща работа. 37% са били дискриминирани заради бременност или отпуск по майчинство, а 31 на сто са станали жертва на сексуален тормоз. Част от цитатите, публикувани на цяла вестникарска страница, звучат направо шокиращо:

„Без да ми пуснеш – нищо не става“

„Знам, че си добра, една от най-добрите. Но това не играе никаква роля. Без да ми пуснеш – нищо не става.“ (Реплика на шеф към 40-годишна журналистка на свободна практика в германски всекидневник)

„Жените нямат нужда от нищо друго, освен от добър гълтателен рефлекс.“ (Коментар на колега по адрес на 23-годишна служителка)

„Пипали са ме по дупето и по гърдите, целували са ме, непрекъснато чувам подмятания за моите „яки цици“. Пред един практикант ме представиха така: „Това е еди-коя си, която тук духа на всички“. Колегата, който го каза, сега е шеф на „Човешки ресурси“.“ (34-годишна служителка в логистична фирма)

Две години след началото на кампанията срещу сексуалните посегателства, станала известна като #MeToo, все още е рано за равносметка. Едно обаче вече е ясно, казва пред германския „Зюддойче Цайтунг“ американската професорка по мениджмънт Лийни Атуотър, която вече е провела две допитвания по темата: „Повечето мъже знаят много добре какво е сексуален тормоз и какво не е. Твърдението, че мъжете нямали представа кога поведението им е неправилно, а жените били прекалено чувствителни, просто не отговаря на истината.“

Като косвено потвърждение на този извод звучат следните цитати от анкетата на „Ди Цайт“:

„В края на работния ден шефът винаги ме питаше дали наистина искам да си ходя. Смяташе, че можем да правим секс.“ (26-годишна специалистка по маркетинг)

„Шефът по продажбите ме хвана за дупето и каза, че винаги е харесвал моя задник и затова просто нямало как да не посегне.“ (32-годишна IT-специалистка)

В първото допитване, проведено от професор Атуотър, почти 60% от мъжете и около 45% от жените изказали надеждата, че сексуалните посегателства на работното място ще намалеят в резултат от кампанията #MeToo. При второто допитване обаче оптимизмът спаднал и в двете групи с по около 15 на сто. На въпроса дали мъжете на ръководни позиции все още упражняват сексуален тормоз над жени на работното място, с „да“ отговарят 69,3% от мъжете и 72,6% от жените.

С други думи: мъжете, които злоупотребяват с ръководната си позиция, очевидно не са изчезнали, обобщава „Зюддойче Цайтунг“ и цитира германската социоложка Паула-Ирене Вила, която казва: „Онези, които смятат, че #MeToo не ги засяга и не го взимат на сериозно, са част от проблема. А другите, които се интересуват, които се информират и взимат конструктивно участие в дебата – те са част от решението.“

„Отлично решение, шефе!“

Ето накрая още автентични съобщения на пострадали жени, публикувани в „Ди Цайт“:

„Дръпна надолу блузата ми, за да стане деколтето по-дълбоко.“ (26-годишна научна работничка)

„Няколко колеги дойдоха да ми кажат колко хубаво било, че най-после са назначили колежка с такива големи гърди. После се обърнаха към началника ни с думите: „Отлично решение, шефе!“.“ (20-годишна служителка в търговския бранш)

„Някои колеги ме наричат „мишленце“. Други подхвърлят, че съм била недо…на. А на интервюто за работа ми казаха: „Най-добре някой пак да Ви направи бебе, за да не Ви се налага да работите“.“ (30-годишна служителка в медийния бранш)

Германия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Извадиха над 1 кг тумор от мозъка на мъж в София

Тумор с тегло над 1 килограм беше отстранен от мозъка на 41-годишен пациент. До момента ...

Манолова: За кого е шунката от бюджета?

В бюджет 2020, наречен „пица с малко шунка“, питам аз за кого е шунката? Така ...

В Нидерландия: вече само до 100 км/ч

Няколко информационни агенции съобщават, че нидерландското правителство е решило да въведе 100 км/ч максимално допустима ...

Променят движението в София заради националите

Промени в движението около стадион „Васил Левски“ ще има на 14 и 17 ноември заради ...

Ботев (Пд) бие шута на почти всички чужденци

Ботев Пловдив възнамерява да отпрати почти всички чужденци в отбора. Пловдивчани предпочитат българи в редиците ...

Чарлийз Терон – неустоима в бяло

Има жени, на които просто всичко им отива. Тяхната красота е толкова ярка, че няма ...