Home » Култура » Шокиращ български комикс изследва темата за грехопадението

Шокиращ български комикс изследва темата за грехопадението

През септември от печат ще излезе единствен по рода си проект – „Седем градски гряха“ е български комикс, насочен към по-зряла аудитория, който черпи вдъхновение от Библията и адаптира седемте смъртни гряха в седем вълнуващи истории, ситуирани в съвременна градска среда.

Всички сме чували за седемте смъртни гряха и знаем как са назовани в Библията – това са похот, чревоугодие, скъперничество, леност, гняв, завист и високомерие. Писателят Благой Д. Иванов, вдъхновен от старозаветната митология, ги обединява в сборник, който представя всеки един от тях в седем сюжетно независими разказа. Идеята е тази стара концепция, експлоатирана многократно в изкуството, да види нов живот чрез медия, която често остава пренебрегната у нас, а именно: комикса. За целта Иванов обединява сили с достолепния художник и комиксов ветеран Петър Станимиров, познат на редица поколения с работата си върху компютърни и книги-игри, кориците на Стивън Кинг и Дийн Кунц, цялостното художествено оформление на десетки класики и др. Работил е по проекти и на български автори, сред които са Любомир Николов, Елена Павлова и Марин Трошанов.

Шокиращ български комикс изследва темата за грехопадението

Колаборацията между писател и художник води до появата на „Седем градски гряха“ – комикс под формата на книга от над 200 страници, в която мракът е ярка и провокативна метафора за вътрешните човешки демони. Съдържанието е решено в разнообразен визуален стил, а сред историите има такива, които инкорпорират свръхестествени елементи, както и такива, които са изцяло приземени в реалността. Всяка от тях обаче е любопитен опит не само за жанров експеримент, но и за прокарването на фин социален коментар.

„Седем градски гряха“ се очаква по книжарниците в средата на следващия месец, а дебютът ѝ ще е в рамките на попкултурното събитие Aniventure Comic Con, което ще се проведе на 14 и 15 септември в Inter Expo Center.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Милко Калайджиев глобен, ще връща парите за къща в Мезек

Певецът, който искаше да става кмет – Милко Калайджиев e един от caнкциoниpaнитe oт ДФ ...

Позитано 20 – вътре пленум, вън протест

Членове на БСП от Варна и Сандански протестират пред централата на партията на „Позитано” 20, ...

Станишев угрижен: БСП се превръща в авторитарна партия

Големият въпрос, който стои пред нас, е защо трета поредна година, при три различни избора ...

Заловиха Жоро Динамото и още трима софийски обирджии

Полицията разкри и залови четирима младежи, които са нападали и обирали минувачи в столицата в ...

Слабо земетресение край Самоков

Земетресение с магнитуд 2,00 по Рихтер е регистрирано в близост до Самоков, съобщи дежурният сеизмолог ...

Промени при ограниченията за тежкотоварни камиони

През 2020 г. при официални празници и в определени дни през лятото, както и досега, ...