Home » България » Шефът на КПКОНПИ разкри колко огромна по своите размери е престъпна група, разбита в ДАБЧ
Шефът на КПКОНПИ разкри колко огромна по своите размери е престъпна група, разбита в ДАБЧ
Шефът на КПКОНПИ разкри колко огромна по своите размери е престъпна група, разбита в ДАБЧ

Шефът на КПКОНПИ разкри колко огромна по своите размери е престъпна група, разбита в ДАБЧ

Работихме три месеца и половина по случая с ДАБЧ. Това каза председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

„Реално цялата работа по разкриване на това престъпление по високите етажи на властта беше свършено от нашата комисия. Действително, сигналът дойде от ОД на МВР Кюстендил. Хората са почнали проверка във връзка с получени при тях сигнали за манипулиране на документи във връзка с българско гражданство. И след като са установили, че има някакви данни за връзки на ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина, моментално всички материали, които те бяха събрали бяха препратени при нас. И оттогава всъщност почна същинското разкриване на участието на ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина в тази престъпна корупционна схема. Реално ние работихме 3 месеца и половина по този случай, за да можем да установим всички връзки от най-ниските до най-високите нива, след което докладвахме това, което сме събрали и установили на прокуратурата“, обясни Георгиев пред БНР.

По думите му случаят се е преценил и вече е образувано досъдебното производство.

„Вече бяха привлечени и обвинени лица. Това са председател на Държавната агенция за българите в чужбина, главният секретар, а също така и двама посредници – един сръбски гражданин, българка, които са посредници от най-високото ниво, което са свързани с именно с предишните двама ръководители от Държавната агенция“, допълни той и уточни, че след като е бил получен сигналът, веднага са започнали работа по случая.

„Бяха включени специални разузнавателни средства, започнахме да издирваме свидетели, и реално работата, пак повтарям, по този случай продължи три месеца и половина. За три месеца и половина ние открихме една огромна по своите размери престъпна група, стройна организация от най-ниските до най-високите нива“, подчерта Георгиев.

Според него като срок за разследване по такава мащабна корупционна схема е изключително кратък.

„Защо не се е случила преди години, разбирате, че аз няма как да кажа. Просто нашата комисия не е съществувала тогава, тя е нямала тези функции, които има с приемането на новия закон. Така че ние нашата работа сме я свършили за три месеца и половина, и предвид обема на тази престъпна група, мисля че всеки може да си отговори това бърз или кратък срок е“, заяви Георгиев и уточни, че за него е изключително кратък срок.

„Тук става въпрос за фалшиви документи, освен случаите, които се дават за бързина подкупи, фалшиви документи. Ние правим български граждани едни хора, които нямат нищо общо с България. Тези хора после отиват в чужбина, правят например нещо, което е укоримо от местните власти, и та казват: „Ето, това са българите“. Вижте какъв е имиджа на България – ние търгуваме с най-святото нещо в тази държава – българското гражданство, което е нещо недопустимо“, каза още Пламен Георгиев.

Той коментира и темата за случаите на хора, закупили паспорти, издирвани после от Интерпол.

„Имаме данни разбира се не сме установили в конкретика, говори се затова, не казвам, че сме събрали доказателства. Има случи, в които са се давали 25, 30 хиляди евро за придобиване на българско гражданство. От хора, които са свързани по един или друг начин, да кажем, че тяхното минало е обременено. Такива хора, да кажем, с криминални наклонности, които са получавали българско гражданство и после отиват в чужбина и това е лицето на България“, коментира още той.

Георгиев уточни, че за тези 7-8 месеца работа никой не се обаждал с желание да даде „насоки“ за работата на комисията.

„Никой не се е изкушил и никога не го е правил. Може би, защото през тези години, още и като председател на предходната комисия, аз показах, че съм абсолютно, как да кажа, неконтролируем. Това, което трябва да се свърши, ще бъде свършено и понеже ни обвиняват, едва ли не при моя избор, имаше че сме с подкрепа на властта, вие виждате, че в голяма част от случаите, тези които са пострадали от нашите акции, са представители или близки до управлението в държавата. Ето при този случай с ДАБЧ, отделно пропуска се и случая, когато беше повдигнато обвинение на кмета на Община Септември, това е отново наш случай. Също така имаме, по наша разработка, повдигнати обвинения на двама бивши кметове на Община Перник. Кметицата на Младост, това е също случай, който придоби огромна популярност“, поясни още Георгиев за свършеното до момента от комисията.

Георгиев коментира и последните данни, получени от изследване на Агенция “Афис“, според което 55% от анкетираните, смятат че през последната година корупцията се е увеличила в страната, въпреки че точно през този период беше приет Антикорупционния закон.

„Вероятно причината се корени във вечния песимизъм на българина. Резултатите, които постигнахме за тези няколко месеца, в който съществуваме, реално комисията се сформира в пълния състав от месец април, мисля че са показателни за една много сериозна работа срещу корупцията, но едва ли всеки гражданин, всеки който е участвал в това допитване, е наясно с това, което е свързано конкретно с нашата комисия и по принцип българинът обича да е песимист“, посочи още Пламен Георгиев.

Шефът на КПКОНПИ разкри колко огромна по своите размери е престъпна група, разбита в ДАБЧ

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар