Home » Имоти » Сградата на бъдещата детска болница е незаконна

Сградата на бъдещата детска болница е незаконна

От години се говори за изграждането на Национална детска болница в България. Теренът е ясен, дори вече върху него е построена част от сградата. Намира се в района на Александровска болница. Въпросът е колко стабилна е досега изградената конструкция? Оказва се, че 35 години строежът не е бил консервиран и защитен. Това несъмнено компрометира бетонната конструкция.

„Бетонната етажерка няма да се превърне в желаната болница. Не може плановото задание да се съобразява с конструкцията. Интересът на архитектите и инженерите е в България да има една съвременна, модерна, иновативна и качествена болница такава, каквато очакваме за нашите деца 40 години“, каза по време на обсъждане на проекта заместник-председателят на КАБ Петкана Бакалова.

В момента КАБ обжалва решението строежът да бъде довършен във Върховния административен съд (ВАС). Обжалване е имало и през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Архитектите се съмняват в начина, по който е извършено обследването на строежа. Те смятат, че то е непълно, няма указания към инженерите, никой не е преценил как сградата ще бъде отоплявана, вентилирана и климатизирана.

От Камарата смятат, че обществената поръчка е незаконна. Доводът е, че подробният устройствен план (ПУП) към градоустройството предвижда сградата да бъде съборена и на нейно място да бъде изградена нова. Това, което според Бакалова трябва да бъде променено преди ПУП, е Общият устройствен план на София.

В аргументите си срещу незаконния строеж на болницата, заместник-шефът на КАБ изтъкна, че реконструкцията и укрепването на строежа дори и да бъдат законни като градоустройство, са в пъти по-скъпи, отколкото да бъде построена нова болница. Наредбата за строежа на детската болница предвижда минимални изискания, а не най-доброто. Според Бакалова въпросната сграда може да харчи 100 000 лв. ток на месец, но може да харчи и 200 000 лв. на месец.

Обществената поръчка за Национална детска болница беше възобновена от Министерство на здравеопазването на 27 август 2019 г., след като отпадна искането за налагане на временна мярка „спиране на процедурата” по обществената поръчка.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Нагла кражба на пъпа на София опропасти прочута склуптура

Част от бронзовата статуя на Петко и Пенчо Славейкови от емблематичния площад изчезна. Синът остана ...

Вече може да се купува земеделска земя в Украйна

Украинските депутати гласуваха свалянето на 20-годишната забрана върху продажбата на земеделска земя на чужденци. Процедурата ...

Лечков подивя: Облъчвате хората с лъжи

Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Йордан Лечков гостува в студиото на bTV, където проведе разпален ...

Ракът при деца: Все по-често срещан и все по-агресивен

По данни на Световната здравна организация, всяка година около 300 000 деца по света във ...

Защо Тесла избра точно Германия?

Ако новото берлинско летище беше открито навреме (по план – през 2011 година), то първата ...

Преместиха Стоянка Мутафова в реанимацията на ВМА! Ламбо също е там

Голямата актриса Стоянка Мутафова е била преместена във ВМА. До този момент тя се лекуваше ...