Home » Свят » Сериозни предизвикателства пред тайванската демокрация

Сериозни предизвикателства пред тайванската демокрация

„Тайванската демокрация е изправена пред безпрецедентни предизвикателства от страна на Китай“, заяви Одри Танг – тайванският министър без портфейл, отговарящ за цифровите технологии, по време на пътуването си до САЩ и определи ситуацията като „несигурна“.

Танг направи своето изявление по време на 31-вата годишна среща на „America Taiwanese Women’s Association“ в Детройт. Тя публикува резюме на своята реч в профила си във Facebook. В него се казва, че Тайван е бил важен член на глобалния демократичен лагер през последните няколко десетилетия и никога не се е изправял пред такива трудни предизвикателства в опитите си да запази своята свобода и демокрация.

По думи на Танг, нарастващият натиск от страна на Пекин срещу Тайван, особено нарастващите военни заплахи, отразява китайските опити да се наруши дългогодишното мирно статукво в Тайванския пролив.

„За щастие редица други страни проявиха безпрецедентна загриженост и подкрепа към Тайван“, каза още тя, давайки за пример американския държавен секретар Майк Помпео и дадената от него дума САЩ да предприемат различни действия, за да попречат на Китай да изтласка Тайван в дипломатическа изолация. Танг добави, че по време на срещата ѝ с японски високопоставени служители в Токио миналия месец, последните са заявили, че напълно подкрепят кандидатурата на Тайван за участие в Световната здравна организация и Международната асоциация за гражданска авиация.

Възползвайки се от възможността, Одри Танг покани хората да участват в онлайн събитие, организирано от Американския институт в Тайван. Платформата има за цел да насърчи дипломацията със САЩ, като позволява на хора, загрижени за отношенията между Тайван и САЩ, да провеждат диалози и да определят общи цели. „Становища като „Тайван може да сподели своя опит и експертно мнение в редица области със света“ и „Тайван е в центъра на стратегията на САЩ по отношение на Индо-тихоокеанския регион“ получиха висока степен на одобрение, което говори, че народите на Тайван и САЩ имат много общи виждания“, каза Танг.

По нейни думи, въпреки подкрепата на толкова много световни партньори, положението на Тайван все още може да бъде определено като „несигурно“. Ето защо правителството започна да се занимава с въпроси като дезинформацията, която би могла да дестабилизира обществото, намесата в изборите в Тайван посредством финансиране от чужбина и употребата на продукти, представляващи заплахи за сигурността на страната, за да предотврати превземането на страната от авторитарния режим в Пекин.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Освободиха предсрочно Полфрийман, убил студент

Апелативният съд в София освободи предсрочно Джок Полфрийман, съобщиха от пресцентъра на съда. Тричленен съдебен ...

Павел Глоба:Животът се преобръща за тези 3 зодии

Известният астролог Павел Глоба разкри представителите на кои зодиакални знаци ще преживеят големи промени през ...

Препитват Мария Габриел на 30 септември

Еврокомисарят Мария Габриел, предложена за нов мандат, ще бъде изслушана в Европейския парламент на 30 ...

Спортовете, които карат жените да изневеряват

Жените, които практикуват йога, изневеряват най-често на половинките си, сочат резултатите от британско изследване. Проучването, ...

САЩ не виждат разликата между Прибалтика и Крим

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Крим ...

Българин с обвинение в САЩ, че опитал да удуши бебето си

33-годишен българин е обвинен, че се опитал да удуши бебето си в Саут Ярмут, Масачузетс, ...