Home » България » Сергей Станишев: Неприемането ни в Шенген е политическа игра
Сергей Станишев: Неприемането ни в Шенген е политическа игра
Сергей Станишев: Неприемането ни в Шенген е политическа игра

Сергей Станишев: Неприемането ни в Шенген е политическа игра

Ако получим подкрепа от пленарната зала на Европейския парламент по отношение на членството ни в Шенген, това би било започване на качествено ново ниво за пълноправното ни членство. Членството в Шенген има ясни критерии, а това, което предлагат от Европейската комисия е едно половинчато решение, чрез което продължават да ни третират като неравноправни членки. Просто цялото това измисляне на нови критерии и неприемането ни в Шенген е една политическа игра.

Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ председателят на Партията на европейските социалисти и бивш министър-председател Сергей Станишев.

,,Премиерът на Холандия сподели, че споразумението трябва да се спазва, но всъщност той говори за друго споразумение, за друг механизъм, което са две различни неща, които не бива да се смесват. Поради това е важно резолюцията на ЕП да се приема по всички граници, а не поетапно – засега само въздух, пък по-натам и по вода. Освен това икономическият ефект ще дойде, когато нашите ТИР-ове спрат да губят време по границите, което ще доведе до поевтиняване на стоките. Трябва да бъдем категорични в нашата позиция, а не само да ни се подхвърля един кокал“, коментира Станишев.

,,Конгресът в Лисабон беше важна стъпка към изработването на нашия манифест. Към днешна дата Европа е заплашена от две неща. Първо, това са крайните националисти, които искат да разрушат Европа, защото те предлагат една илюзия, една мечта към златното минало. Втората заплаха е Европейската народна партия, която има арогантна самоувереност и която смята, че всичко в Европа е наред. Европа трябва да се промени и в тази връзка очаквам победи на социалистите по време на националните избори в Дания и Финландия“, отчете лидерът на ПЕС политическото статукво на континента.

,,Ще бъдем по-убедителни, ако признаем нашите грешки и провали от миналото. Предлагаме нова, различна политика, включваща силна икономика, която да има подчертано социален характер. Огромният гняв е заради усещането, че хората винаги са губещи. Трябва да има и европейски данък върху големите трансгранични корпорации“, заяви Сергей Станишев и добави, че БСП трябва да се възползва от успеха му след преизбирането му за лидер на ПЕС.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

One comment

Вашият коментар