Home » България » Сдружение Зограф: Св. Ал. Невски се нуждае от спешен ремонт

Сдружение Зограф: Св. Ал. Невски се нуждае от спешен ремонт

Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” – най-големият православен храм на целия Балкански полуостров, спешно се нуждае от ремонт и конструктивно укрепване, а безценните му стенописи, дело на именити творци от ранга на проф. Виктор Васнецов, акад. Николай Бруни, Василий Савински, Антон Митов и проф. Иван Мърквичка – от почистване и умела професионална реставрация, алармират от Сдружение „Зограф”.

Укрепването на конструкцията е повече от наложително, още повече и след земетресението от 22 май 2012 г. в Перник с магнитуд от 5,8 по Рихтер, което се усети много силно и в столицата. Разбира се, преди да се пристъпи към цялостна реставрация на стенописите в патриаршеския храм, задължително трябва да бъдат отстранени течовете от покрива, както и всички пукнатини по стените и сводовете, тъй като влагата и мухълът са най-сериозните врагове на фреските в катедралата – великолепни образци на християнското изкуство, допълват от от Сдружение „Зограф”.

Както е известно, храм-паметникът „Св. Ал. Невски“ е архитектурен, мемориален и художествен паметник на културата от национално значение, но уви, в бюджета на Министерство на културата за 2019 г. не се е чуло да са предвидени целеви средства за стартирането на този негов спешен ремонт, който вече не търпи никакво отлагане и протакане във времето, посочват още от гражданското сдружение.

Междувременно Столична община, с разрешението на НИНКН и Министерство на културата, подхваща ремонт със сериозно европейско финансиране на… площада край катедралата.

Нима така сме си надвили на масрафа, че насочваме цели 21,4 милиона лева (в това число и немалко средства на българските данъкоплатци) за реновиране на пространството край храма и най-вече за подмяна на тротоарите, а в същото това време сякаш забравяме, че ремонтът на самата патриаршеска катедрала е повече от належащ и именно той би следвало да е приоритетен, питат от гражданското сдружение, като задават и логичния въпрос защо институциите не си направиха труда през последните няколко години да потърсят европейско финансиране за конструктивно укрепване и реставрация на храм-паметника „Св. Ал. Невски“, който е символ не само на българската столица, но и на цяла България.

През миналата седмица отговорни фактори от Столична община неколкократно разясниха, че предстои да бъде извършен само частичен, изключително консервативен ремонт с минимални намеси на пространството край храма “Св. Александър Невски”, като ще се подменят единствено плочите по тротоарите и осветителните тела на знаковия площад.

В тази връзка гражданското сдружение настоява на официалния сайт на общината още в близките дни да бъде качена цялата проектно-сметна документация за извършване на ремонтните дейности при обновяването на т.нар. „Зона 4“, която е част от изпълнението на проект „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на гр. София“, финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020.

Щом като за „частичния“ и „много консервативен“ ремонт на площада край патриаршеската катедрала ще се харчат цели 21,4 милиона лева, немалък процент от които са и национално съфинансиране, редно е столичани да се убедят с очите си, при това черно на бяло, че този сериозен финансов ресурс ще бъде усвоен напълно прозрачно, целесъобразно и само и единствено по предназначение, изтъкват от гражданското сдружение.

Данъкоплатците са в правото си да знаят как и за какво ще бъде похарчен буквално всеки един лев при реализацията на проекта на архитектурно бюро А.Д.А. за обновяването на „Зона 4“, подчертават от „Зограф“ и същевременно изразяват надежда тези средства да не се дават за закупуване и монтаж край храм-паметника „Св.Ал. Невски“ на скъпи и със спорна естетика бетонни пейки – паралелепипеди с кошчета за боклук в средата, каквито се появиха изненадващо на обновените площад „Славейков“ и площад „Гарибалди“ в София.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Системата не действа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Всеки ...

Цвета Кирилова пред ФАКТИ за патриотизма, Слави Трифонов и медиите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Цвета ...

Проф. Касчиев: АЕЦ Белене няма да се реализира

„Проектът АЕЦ „Белене“ не е нито печеливш, нито перспективен. Едва ли ще се стигне до ...

Постоянен арест за Мартин Трифонов

Окръжният съд в Сливен определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 21-годишния Мартин ...

Скалата се ожени на тайна сватба на Хаваите (СНИМКИ)

Дуейн „Скалата“ Джонсън и дългогодишната му партньорка Лорън Хашиян си казаха „Да“ на красива тайна ...

Ескалация! Сирийски самолети атакуваха турската армия

Сирийските Военновъздушни сили атакуваха турския конвой, навлязъл на сирийска територия по-рано днес, предаде Анадолската агенция, ...