Home » Бизнес » Саудитска Арабия се отваря?

Саудитска Арабия се отваря?

Саудитска Арабия за първи път ще предлага туристически визи, отваряйки по този начин вратите към ултраконсервативното кралство. Това решение допълва социалните реформи в страната, а целта му е диверсифициране на икономиката с нови инвестиции извън бизнеса с петрол.

„Отварянето на Саудитска Арабия за международни туристи е исторически момент за страната ни“, заяви министърът на туризма Ахмад ал-Катеб. От събота (28.09) гражданите на 49 държави ще могат да кандидатстват за електронна виза. На този етап предимно жителите на Китай, Япония, Европа и САЩ ще могат да се възползват от предоставената услуга. Свещените градове Мека и Медина обаче ще останат забранени за посещение от немюсюлманите.

Ал-Катеб съобщи пред Ройтерс, че чуждестранните туристки няма да бъдат задължени да носят на публично място задължителните за саудитските жени абаи. От тях обаче ще се изисква да бъдат “облечени благоприлично” дори и на плажа.

Засега остава неясно дали на неженените двойки ще им бъде позволено да нощуват в една и съща хотелска стая или властите ще си затварят очите по този въпрос.

Ултраконсервативното кралство, което забранява алкохола и все още извършва публични обезглавявания, може да се окаже непривлекателно за много чужденци. Но то все пак предлага редица забележителности, сред които редица исторически обекти, пустинни и планински пейзажи и лазурните води на Червено море.
Негативният имидж ще се промени?
Напрежението с Иран, войната, водена от Саудитска Арабия в Йемен,убийството на журналиста Джамал Хашоги и репресиите срещу активистките, биха могли допълнително да накарат чужденците да се замислят дали да включат кралството в списъка на желаните туристически дестинации. Министърът на туризма Ал-Катеб смята, че негативният имидж на Саудитска Арабия сред голяма част от западното общество ще бъде променен, след като туристите дойдат и видят страната: „Аз съм съвсем сигурен, че те ще имат по-добра преценка, когато дойдат тук и видят какъв е животът в Саудитска Арабия. Убеден съм, че ще си тръгнат с невероятни спомени. Имаме страхотна култура, заради която много туристи ще идват тук с удоволствие.“

Известното издателството “Lonely Planet”, специализирано в издаването на пътеводители, описва Саудитска Арабия като „последната граница пред туризма“, според него, „чудесата тук са в огромно изобилие“. Дестинацията обаче не е евтина, като средният дневен бюджет възлиза между 110 и 243 евро.
Визията на престолонаследника
Развитието на туризма е една от целите, заложени в реформата “Визия 2030” на престолонаследника Мохамед бин Салман. Тя е насочена към избавянето на икономиката от нейната зависимост от петрола и създаване на повече работни места за младото население на страната. Със своята визия бин Салман се стреми бавно да либерализира държава, управлявана от строги социални норми и могъща религиозна институция. До този момент неговите реформи доведоха до това, че жените в кралството вече могат да притежават шофьорска книжка, както и да посещават концерти и филмови прожекции заедно с мъжете.

Понастоящем визите са ограничени за емигранти и техните близки, бизнес лица и мюсюлмански поклонници, пътуващи до светите места в Мека и Медина.

До 2030 г. правителството се надява да привлече 100 милиона годишни посещения на местни и чуждестранни туристи, а приходите от туризма да достигнат до 10% от брутния вътрешен продукт спрямо сегашните 3%. Инвестициите за развитие на туристическа инфраструктура се оценяват на 67 милиона долара, включително за изграждането на 500 000 нови хотелски стаи до 2030 година.

Саудитска Арабия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Калоян Паргов: Хората искат промяна

Аз имам преки впечатления от кампанията в София, тя е много динамична. Хората се интересуват ...

Гатанка или смърт (ВИДЕО)

Актьорът Пол Дейно ще играе Гатанката в новия филм за приключенията на Батман, съобщи „Холивуд ...

Борис Бонев: 10 г. ЕС толерира мутренското управление на Борисов и ГЕРБ (ВИДЕО)

Когато си посветил толкова време, финанси и емоция да развиваш града си, ти си по-запознат ...

Екшън Джонсън: Напускаме твърдо на 31 октомври

Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври дори ако споразумението за Брекзит бъде отхвърлено от ...

Тревога! Мигранти заливат Кипър

Броят на мигрантите, които тръгват от Турция и достигат до Кипър, като по този начин ...

Най-после: има сделка за Брекзит!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Пробивът ...