Home » Свят » Саудитска Арабия призна къде и защо е убит журналистът Джамал Хашоги
Саудитска Арабия призна къде и защо е убит журналистът Джамал Хашоги
Саудитска Арабия призна къде и защо е убит журналистът Джамал Хашоги

Саудитска Арабия призна къде и защо е убит журналистът Джамал Хашоги

Саудитска Арабия е арестувала 18 души за убийството на Джамал Хашоги, предава AFP. Саудитска Арабия призна в събота, че дисидентът – журналист Джамал Хашоги е бил убит в консулството ѝ в Истанбул, съобщиха от държавните медии, две седмици след изчезването му. Кралството съобщи също, че е уволнило висшия служител на разузнаването Ахмад ал Асири и съветника за кралски медии Сауд ал-Кахани, двамата най-добри помощници на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който е изправен пред нарастващ натиск заради аферата „Хашоги“.

Саудитският журналист Джамал Хашоги, критик на ръководството на кралството и сътрудник на „Вашингтон пост“, беше забелязан за последен път на 2 октомври, когато влезе в консулството на своята страна в Истанбул. Изчезването му бе забулено в тайна и предизвика международна криза, като турски официални лица обвиниха Саудитска Арабия за убийство, спонсорирано от държавата.

„Дискусиите между Джамал Хашоги и тези, с които се срещна в консулството на кралството в Истанбул… се превърнаха в битка, довела до смъртта му“, каза Саудитската агенция за пресата, позовавайки се на главния прокурор. Кралството съобщи, че 18 души са били арестувани в рамките на текущото разследване. Саудитският крал също така разпореди създаването на министерски комитет под председателството на короната, за да преструктурира агенцията за разузнаване на кралството и да „дефинира правомощията ѝ точно“, заявиха държавните медии.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати, които са най-големият защитник на Саудитска Арабия, могат да наложат санкции заради вероятното убийство на Хашоги. Държавният секретар Майк Помпео каза пред радио „The Voice of America“: „Със сигурност ще разгледаме широк спектър от потенциални отговори“. Администрацията на Тръмп е особено бавна, в критиките към Саудитска Арабия, въпреки убедителните доказателства, че Хашоги, критик на могъщия престолонаследник на ислямското петролно кралство, изчезна след влизането си в Саудитско консулство в Истанбул.

Саудитска Арабия призна къде и защо е убит журналистът Джамал Хашоги

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар