Home » Свят » САЩ разработват танк с водороден двигател

САЩ разработват танк с водороден двигател

Въоръжените сили на САЩ разработват обещаващи бойни превозни средства с водородни горивни клетки. Списъкът включва бойни превозни средства и танкове, а разработката се ръководи от учени от Центъра за управление на бойните способности на армията на САЩ (GVSC) и изследователската лаборатория на сухопътните войски, пише руското електронно издание „Военное обозрение“.

Според новите данни на Центъра за сухопътни превозни средства американската армия се занимава със задълбочено проучване и оценка на енергийната технология на горивните клетки. Учените очакват, че новите разработки ще осигурят на Вашингтон тактически предимства при използване на сухопътни превозни средства, предаде агенция „Фокус“.

Горивните клетки генерират електричество почти безшумно, ефективно и не причиняват вреда на околната среда. Енергийната им ефективност е по-висока от тази на двигателите с вътрешно горене, а водородът, използван като гориво, може да идва от различни източници: може да се произвежда от всякаква течност на водна основа, като кафе, спортни напитки или дори урина. Освен това съществуващите горива като бензин, пропан и природен газ също могат да бъдат използвани за извличане на водород.

Водородът е най-често срещаният елемент на планетата. Потенциално много учени го разглеждат като бъдещ заместител на бензина и дизеловото гориво. Въпреки че се очаква най-новите технологии за водородни горивни клетки да намалят екологичните щети в дългосрочен план, те са насочени основно към намаляване на зависимостта от петрола. В допълнение, технологията осигурява важен елемент на неоткриваемост – машините, на водород, не произвеждат дим, забележим шум или миризма, не отделят значителни количества топлина.

Учени от търговски компании, работещи за армията, в момента разработват унифицирани водородни платформи за създаване на бъдещи танкове и бойни машини на пехотата. Новият водороден силов агрегат осигурява редица предимства, включително висок въртящ момент, който трябва да позволи на бъдещия танк да преодолява неравен терен; тиха мобилност; намалени акустични и топлинни характеристики; намаляване на теглото на бойния автомобил; възможността за получаване на гориво от няколко източника. Но в същото време възниква въпрос, свързан със сигурността.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Турция се подчини на САЩ! Спря операцията в Сирия

Турската армия прекрати за 120 часа военната операция в Сирия, започната на 9 октомври по ...

Ювентус ще предложи нов договор на Дибала

Нападателят на Ювентус Пауло Дибала може да получи предложение за нов договор след отличното си ...

Как е правилно да поставяте презерватива?

За безопасен секс е необходимо правилното използване на презерватив. Това ще помогне да се избегнат ...

Радев: Имаме проблеми в медийната сфера

Състоянието на медийната среда в България, доверието на гражданите в медиите, професионалните стандарти в журналистиката, ...

Холивудският елит се събира в Рим (ВИДЕО)

С прожекцията на филма „Осиротелият Бруклин“ на Едуард Нортън в италианската столица ще бъде открит ...

Вече ще можем да отглеждаме до 3 прасета

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти предвиждат изменения в Наредба № 44 от ...