Home » Свят » САЩ призоваха Русия да върне Крим на Украйна

САЩ призоваха Русия да върне Крим на Украйна

Съединените щати обявиха, че наложените от тях санкции срещу Русия ще останат в сила, докато Москва не върне Крим на Украйна, предаде Франс прес.

„Преди пет години окупацията на украинския полуостров Крим от Русия подхрани ескалация на руската агресия. Светът не е забравил циничните лъжи, използвани от Русия като оправдание за агресията й и за прикриване на опита й за анексиране на украинска територия“, посочи американският държавен секретар Майк Помпео в изявление.

На 27 февруари 2014 г. парламентът на Крим избра ново местно правителство и гласува за произвеждането на референдум за бъдещето на полуострова. На референдума от 16 март 2014 г., който Съединените щати обявиха за нелегитимен, жителите на Крим подкрепиха присъединяването му към Русия. „Съединените щати заявяват отново непоколебимата си позиция: Крим е част от Украйна и трябва да бъде върнат под украински контрол“, категоричен бе Помпео, който разкритикува „все по-сериозните репресии, извършвани от руския окупационен режим“.

Държавният секретар на САЩ призова Москва да освободи всички украинци, вкарани в затвора заради мирното си противопоставяне срещу анексията, и да сложи край на издевателствата си. „Съединените щати ще оставят в сила санкциите си срещу Русия, докато руското правителство не върне контрола над Крим на Украйна и не приложи Минските договорености“, подписани през 2015 г.

Източник:fakti.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Кмет ще раздава безплатна виагра на съгражданите си, защото…

Безплатна виагра за всички. Точно тази идея се върти в ума на един френски кмет, ...

Трима братя пребиха и ограбиха сестра си и мъжа ѝ

Истински екшън с елементи на сапунена драма се е разиграл в Ломско вчера. Трима братя ...

Вижте къде разрешиха лова на слонове

Ботсвана вдигна забраната за лов на слонове, което обясни със засилващия се конфликт между хората ...

Украинската мечта ще се срине

Руският сенатор Алексей Пушков заяви, че украинските планове за добър живот за чужда сметка няма ...

Жива картина припомня последните минути на Георги Бенковски

Възпоменателен митинг, посветен на 143-та годишнина от Априлското въстание и гибелта на революционера Георги Бенковски ...

Иван Саздов заведе дело срещу Елена Йончева

Заведох дело срещу Елена Йончева в Софийски градски съд. Това обяви собственикът на тенис клуб ...