Home » Свят » САЩ отказаха покана на китайския флот

САЩ отказаха покана на китайския флот

Вашингтон няма да участва през април в церемонията, с която ще се отбележи 70-годишнината от създаването на военноморските сили на Китай и няма да изпрати свои плавателни съдове, пише вестник The Daily Express.

В същото време Япония и Южна Корея се очаква да изпратят свои военноморски плавателни съдове и висши представители на властите в Токио и Сеул. На 22 април, когато ще бъде военноморският парад, посолството на САЩ ще изпрати своето аташе по отбраната да присъства. Говорителят на Пентагона подполковник Дейв Ийстбърн заяви по този повод: “Правителството на САЩ се стреми към двустранни отношения, които да се ориентират и концентрират към намаляване на рисковете.” Той допълва: “ВМС на САЩ ще продължат да преследват своята основна цел за конструктивизъм в намаляване на риска“.

Говорителят на Пентагона е обяснил какво означава това: продължителен ангажимент с китайските ВМС, „създаване на диалог военни-с-военни, като работните групи по Военноморското консултативно споразумение и дискусии по правилата за поведение”, предаде „Фокус“. Решението на САЩ да избегне ключовата годишнина е „без съмнение знак за по-твърди политики по отношение на Китай“ от администрацията на Тръмп, според Джан Баохуей, директор на Центъра за Азиатско-тихоокеански изследвания към университета Линнан в Хонконг.

Министърът на отбраната на КНР миналата седмица обяви, че над 60 нации ще изпратят делегации за големия парад на 22 април, а в церемонията ще участват кораби от няколко нации включително Филипините, Южна Корея и Япония.

Китай
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Бойко Борисов: Интриганти изритаха шефа на НСО

Премиерът Бойко Борисов още повече засили съмненията около оставката на шефа на Националната служба за ...

В Германия издирват красива българска ученичка

Вече повече от седмица няма никаква информация за това къде се намира българската ученичка Йелиз. ...

Американският шпионин остава зад решетките в Москва

Съд в Москва удължи днес до декември срока на предварителния арест на американеца Пол Уилан, ...

Новата стара стратегия на САЩ за завладяване на Русия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Новата ...

Борисов: Защо ни е ресор Земеделие, там парите са разпределени ясно

Някой си измисля глупости и вие ме карате да ги коментирам. Това заяви премиерът Бойко ...

Меркел все още води колоната в Германия

Подкрепата за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) сред избирателите е нараснала с два пункта за последната ...