Home » Мнения » САЩ имат над 19 пъти повече бедни от Китай

САЩ имат над 19 пъти повече бедни от Китай

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Васил Проданов

Според линията на бедност на Световната банка бедна е онази част от населението, която разполага с по-малко от 1,90 долара на ден. През 2015 г. в Китай само 0,7 % от населението са под това равнище. Или 9,9 млн. от 1397 млн. души. За сравнение, през 1981 г. бедните в Китай са 88 % от населението. Оттогава 850 милиона души са извадени от бедността. Никога в историята на човечеството такова гигантско количество хора не са излизали за толкова кратко време от бедността.

Каква е ситуацията с основния конкурент на Китай – САЩ, водещи днес търговски, технологични, финансови, информационни, кибер и какви ли още не войни, за да направят „Америка отново велика“? Според най-известните данни там 13,5 % от населението живеят под равнището на бедност, което е повече, отколкото 40 години по-рано – през 1975 г. Това са 43,1 млн. човека от 321-милионното население на САЩ. В същото време там живеят най-много милиардери в света.

В абсолютен брой, в САЩ в бедност живеят близо 4,5 пъти повече хора отколкото в Китай. Относително обаче, като се има предвид процентното съотношение, в САЩ има над 19 пъти повече бедни, отколкото в Китай – в Китай са 0,7 %, а в САЩ – 13,5 %.

Две системи с различни стратегии на развитие, с различни базисни характеристики, които са постигнали коренно различни резултати по отношение на бедните и бедността. Първата е на САЩ, известна у нас като „демокрацията“, а на Запад – като неолиберален капитализъм. През изминалите 30 години тя бе и нашето ново виждане за „светло бъдеще“ , преследвано в много по-екстремни крайности, тъй като доведе до разрушаване и разграбване на национално богатство в размери, непознати в 1300-годишната ни история. Втората е на Китай, която самите китайци наричат „социализъм с китайски характеристики“, развивал страната със скорост и в мащаби, непознати за нито една друга система в световната история.

Само за десетилетието между 2002 и 2012 г. средните доходи на домакинство в Китай са се увеличили 4 пъти. А през 2013 г. вече са 5 пъти повече в сравнение с 2002 г.

Ние някога имахме система на съветски социализъм. Делът на бедните тогава, през 1988 г., беше 2 % от населението. Ентусиазирано, с крясъци „Демокрация“, „Кой не скача е червен“ и „Времето е наше“,направихме преход към американски неолиберален капитализъм, наричан от системните леви и десни партии у нас „демокрацията“. Този модел увеличи дела на бедните около 11 пъти.

За това време Китай e намалил броя на бедните от 213 милиона на 9,9 милиона, т.е. около 22 пъти. Според стратегията, която е приел, Китай трябва да сложи край на бедността през 2020 г. Само след година да няма повече нито един китаец под равнището на бедността.

У нас няма внушаваща оптимизъм стратегия за премахване на бедността и не се вижда перспектива тя да изчезне. По пътя на американския неолиберален капитализъм, маскиран като „преход към демокрация“, стигнахме до 11 пъти повече бедни в сравнение с времето, което се наричаше „реален социализъм“. Превърнахме хиляди хора в клошари и просяци. Създадохме стотици гета.

От началото на 80-те години на миналия век насам Китай е намалил броя на бедните си между 80 и 90 пъти. Само след година там повече няма да има изобщо хора под равнището на бедност. А какво обещават нашите политици на родените в годините на българския преход към американизиран неолиберален капитализъм?

В САЩ днес делът на бедните е по-голям, отколкото преди 40 години, и не се вижда перспектива те да изчезнат в обозримо бъдеще. Може ли някой от нашите политици, които три десетилетия ни обещават какво ли не, като същевременно увеличават непрекъснато дела на бедните, да каже кой път е по-верен?

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Такива ли трябва да са директорите в Столична община (ВИДЕО)?

Пореден непопулярен, но „интересен“ кадър, работещ в българските общински и държавни администрации, бе осветлен. Това ...

Търгуват данните от НАП в хакерски форуми

Хакнатата база данни на НАП с информация за около 5 млн. български и чужди граждани ...

Ето го новото Mitsubishi Pajero Sport

В интернет пространството се появиха първите снимки на рестайлинг версията на всъдехода Mitsubishi Pajero Sport. ...

Трябва ли да сме толерантни

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. А ...

Извънредна ситуация в Лондон заради танкера

Британският премиер Тереза Мей ще председателства заседание на правителствената комисия за извънредни ситуации КОБРА във ...

Вземаме нов дълг от 200 млн. лева

Нов дълг за 200 млн. лева може да бъде поет под формата на държавни ценни ...