Home » Свят » Сърбия отрича Тарант да е имал връзка с държавата

Сърбия отрича Тарант да е имал връзка с държавата

Терористът Брентън Тарант не е имал връзки със Сърбия. Това заяви министърът на вътрешните работи на страната Небойша Стефанович в интервю пред РТС.

Стефанович определи акта като безумен. Сърбия осъжда остро случилото се.

Силовият министър на съседна Сърбия също така заяви, че е наясно пред какви предизвикателства може да бъде изправена сигурността на страната. Това налагало сериозно международно сътрудничество, по думите му.

Припомняме, че вчера първият дипломат на страната Ивица Далич също беше категоричен, че Сърбия най-остро осъжда този брутален акт.

Нападателят, който уби 49 души и рано поне още толкова в 2 джамии в град Крайстчърч, Нова Зеландия, беше написал на оръжията си и амунициите си надписи, сред които такива както на български, така и на сръбски език.

Това стана повод в западната ни съседка да се смята, че е възможно скоро страната да стане обект на подобни терористични атаки.

Анализатори в страната също така изразиха обезпокоението си поради това, че терористът слушаше и сръбска музика в автомобила си, преди да започне да избива невинни хора.

Стана ясно, че 28-годишният австралиец изпитва почит към исторически личности и събития, които са се случили срещу нашествията на Османската империя. Това била причината и за неговата разходка из Балканите.

Както вече разбрахме от българските власти, Тарант е бил в Сърбия през 2016 година. Той влязъл в страната от Черна гора или Босна и Херцеговина. Прекарал там известно време.

През 2018 година той е направил и 6-дневно посещение в България, като е обиколил няколко български града – Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Банско, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско, Перник, София. Нападателят бил и до Шипка.

Спрямо последни данни терористът отседнал в малък хотел в София за 2 нощувки, намиращ се в близост от летището.

По-рано днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че Тарант е бил в страната ни като турист – той обикалял исторически обекти, свързани с Освобождението.

По думите на Иванов посещението на австралиеца Тарант в Бъглария не е било свързано с терористична дейност. Тази информация беше заявена и вчера от вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг след извънредната среща на службите за сигурност у нас в Министерски съвет, свикана от премиера Борисов във връзка именно с надписите на български език на оръжията.

Сърбия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Дългата ръка на Рияд: Саудитска Арабия не се церемони с недоволните

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. В ...

МВнР: Избягвайте границата между Каталуния и Франция

Протестиращи в Испания затвориха ГКПП Жонкера, намиращ се на границата с Франция, в района на ...

Появи се изненадващ кандидат за президент на БФС

Когато ситуацията в българския спорт е все по-трагична и почти няма сигнали за подобрение, на ...

Студенти на протести в Гърция

Студенти организираха голям протест в Гърция, съобщи Евронюс. Протестите са организирани по повод 11-ти ноември. ...

Зони за сигурност срещу вносната престъпност в Германия?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. „Граждански ...

Защо се оказа, че времето не е наше

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Днешната ...