Home » Любопитно » Съпрузите стресират жените два пъти повече от децата

Съпрузите стресират жените два пъти повече от децата

Съпрузите стресират жените си два пъти повече в сравнение с децата им, сочи проучване на екип от Университета в Падуа. Според резултатите от изследването, с течение на времето този стрес се натрупва и може да доведе до появата на здравословни проблеми.

В наши дни жените са много повече от домакини. Те имат купища задължения и отговорности, с които трябва да се справят, както на работното си място, така и у дома и сякаш задачите им нямат край.
Съвременните жени са всестранно развити и ежедневно се стремят да балансират между образа на домакиня, майка и съпруга и професионалист на работното си място.

Те стават рано, правят закуска, преобличат детето, водят го на детска градина или училище, ходят на работа, готвят, чистят, грижат се за дома и сметките… Ако няма кой да им помага (баби и дядовци или съпрузи), те са принудени да вършат всичко съвсем сами, като стресът и физическото натоварване биха се отрази зле както на психиката им, така и на физическото им здраве. Тялото на една съвременна съпруга е подложено на по-голямо количество оксидативен стрес, който причинява много и най-различни заболявания.

За да установят как мъжете се отнасят към своите съпруги и до каква степен тяхното поведение се отразява на нивата на стрес, на който половинките им са подложени ежедневно, от сайта Today.com направили изследване, в което взели участие над 7 000 майки на различна възраст.

По време на интервютата, повечето от тях дали оценка 8,5 от максимална 10 за нивата на стрес, с които се сблъскват всеки ден. Общо 46% от участничките признали, че съпрузите им ги стресират много повече отколкото децата им.

Една от интересните констатации в това проучване е, че всеки 3 от 4 майки със съпрузи/партньори признават, че вършат по-голямата част от домакинската работа и се грижат много повече за децата от своите половинки.

Данните сочат още, че една на всеки 5 майки споделят откровено, че се чувства стресирана, защото съпругът ѝ не ѝ помага достатъчно. Участничките в изследването посочват още, че времето не им стига да свършат всичките си задачи за деня, а това ги напряга и стресира още повече. По-голямата част от тях разкриват, че им се налага да вършат много от домашните си задължения по нощите, след като са сложили децата да спят. Тази практика вреди още повече на здравето им, тъй като краде от съня им.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Връщат часовника за 7707 кандидат-пенсионери

НОИ ще върне часовника за 7707 кандидат-пенсионери. Толкова са хората подали заявление за пенсиониране от ...

Токът за индустрията в Швеция по-евтин от нашия

Индустрията в Швеция и Финландия плаща по-ниска цена за електроенергия от българската. Това показва доклад ...

Пиян мъж би полицай в Бяла Слатина

Мъж е задържан за проява на агресия към полицейски служители в Бяла Слатина. Това съобщиха ...

Мая Манолова се зае с Търговския регистър, видя ФАКТИ

Омбудсманът Мая Манолова издейства среща с министъра на правосъдието Данаил Кирилов на група адвокати, които ...

В „Северен“ отличават ръководителите на образователни институции

„Отново заедно дни преди 24 май“ – така кметът на район „Северен“ инж. Ральо Ралев ...

Ердоган: Има специален заговор срещу Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се зарече „въпреки чуждестранните вмешателства“ да изпълни целите си за ...