Home » Бизнес » Санкциите на Тръмп направиха руски компании по-богати с $1 млрд.

Санкциите на Тръмп направиха руски компании по-богати с $1 млрд.

Санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела неволно увеличиха търсенето на руски петрол и генерираха допълнителни приходи за руските износители. Според „Блумбърг“ руските петролни компании са получили допълнителен доход от най-малко 905 милиона долара от миналия месец ноември до месец юли. Основата на изчисленията на експертите беше разпределението между цената на руския сорт петрол „Уралс“ и сорта „Брент“ за посочения период в сравнение със средната стойност за последните 5 години.

В резултат на американските санкции, както и от намаляването на производството на ОПЕК, сортът „Уралс“ започна редовно да търгува на нивата на „Брент“.

„Сега има конкурентен недостиг на по-тежък петрол в резултат на санкциите срещу Иран и Венецуела, както и поради споразумението ОПЕК + за намаляване на производството. „Уралс“ е на постоянно висока цена в Средиземноморието „, каза Констанца Рангелова, анализатор от базираната във Виена консултантска компания JBC Energy.

Санкциите на САЩ срещу Венецуела влязоха в сила от края на месец януари. Пълна забрана за купуването на ирански петрол бе въведена през месец май. Тези две страни добиват тежък нефт, който е подобен на руския сорт „Уралс“. Смята се, че такъв нефт е с по-ниско качество, но редица рафинерии работят с този нефт. Преминаването към други сортове е доста скъпо.

Според Федералната митническа служба доходът на Русия от износа на нефт през 2018 г. възлиза на 129 милиарда долара, а през първата половина на 2019 г. – 58,5 милиарда долара.

По традиция „Уралс“ се търгува с отстъпка за Brent през последните 5 години, струвайки $ 1 барел по-евтино в Средиземноморието и $ 1,63 за барел в Северозападна Европа. „Блумбърг“ получи такава статистика от експертите на S&P Global Platts.

Отстъпката намаля значително през ноември миналата година, когато Доналд Тръмп ограничи възможностите на други страни да купуват петрол от Иран. От началото на тази година „Уралс“ отстъпка по отношение на Brent в Северозападна Европа редовно се заменя с премия от 0,86 долара за барел.

Средиземноморието е традиционен регион за продажби на ирански нефт. Тук цената на „Уралс“ често надвишава цената на Brent с над 1 долар за барел.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Половин милион сепаратисти по улиците на Барселона

Над половин милион каталунски сепаратисти участваха в мирна демонстрация по улиците на Барселона, но накрая ...

Уудуърд: Никой не се меси на Солскяер!

Вицепрезидентът на Манчестър Юнайтед Ед Уудуърд опита да опровергае обвиненията, че изключително той определя играчите, ...

Адв. Хаджигенов за Бойко Борисов: В една нормална държава щеше да пасе патките

Този политически клоун беше смешен в първия половин мандат. Сега на третия половин мандат (в ...

САЩ са против размяна на територии на Балканите

САЩ няма да подкрепят размяна на територии между Сърбия и Косово. Това заяви лидерът на ...

Инж. Пламен Христов: Не ми е самоцел да стана кмет на София

“Отново се опитват да внушават на софиянци, че алтернатива сами на себе си са управляващите. ...

Полша: три години затвор заради сексуално образование?

Полша е разделена включително и по този въпрос. Според критиците предложеното затягане на закона представлява ...