Home » Технологии » Samsung с нов 7nm процесор

Samsung с нов 7nm процесор

Samsung пусна най-новия си водещ чипсет – Exynos 9825. Това е първият SoC от компанията, базиран на 7nm EUV технологията и вероятно ще захранва смартфоните от серията Galaxy Note 10.

Exynos 9825 използва собствената 7nm технология на EUV (екстремна ултравиолетова литография) на компанията. Според Samsung този процес им е помогнал да разработят процесор, който е бърз и ефикасен. Той е осем ядрен CPU, който се състои от две високоефективни ядра, базирани на персонализиран процесор, две ядра на производителност, базирани на Cortex-A75, и четири ефективни ядра, базирани на Cortex-A55.

Процесорът се предлага с ARM Mali -G76 MP12 GPU със специален NPU (невронна обработваща единица), която се грижи за задачите, свързани с AI. Samsung твърди, че вградените AI ядра на Exynos 9825 изпълняват задачи като разпознаване на обекти, подобряване на производителността и разпознаване на модели.

Samsung с нов 7nm процесор

Чипсетът се предлага с интегриран 4G LTE-Advanced Pro модем с поддръжка за 8x Carrier Aggregation. Моделът предлага максимална скорост на изтегляне от 2Gbps. Освен това, чипсетът може да бъде сдвоен и с Exynos Modem 5100, който позволява 5G мрежова поддръжка с функции като 5G NR.

Идвайки към ISP (процесор за обработка на сигнални изображения), Exynos 9825 е способен да записва 8K видеоклипове с MFC и поддържа 10-битов HEVC (H.265) за компактни видео файлове, без да прави компромиси с цветовете. Това е и първият чипсет от смартфони, който може да записва 4K видеоклипове до 150 кадъра в секунда.

Вграденият DSP е в състояние да поддържа дисплей с 4K (4096×2160) резолюция. Що се отнася до изображенията, процесорът може да поддържа 22MP основна камера и 22MP селфи камера или двойни 16MP първични камери.

Очаква се смартфоните от серията Samsung Galaxy Note 10 да бъдат първите устройства, които ще стартират с този нов чипсет. Освен това се спекулира, че компанията напълно ще се откачи от Qualcomm и дори международните варианти ще бъдат задвижвани от Exynos 9825, за разлика от Galaxy S10.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Левски инвестира над 1,5 млн. в базата

Ръководството на Левски продължава да следва амбициозната си програма за подобряване на материалната база и ...

Евра избрах Тевес вместо Бербатов в идеалния си отбор

Петкратният шампион на Англия Патрис Евра предпочете Карлос Тевес пред Димитър Бербатов в Идеалния си ...

Къде пенсионерите са най-щастливи

Холандия и Дания имат най-добрите пенсионни системи в света. Това показва проучване, цитирано от Bloomberg. ...

Най-малко 500 000 са болните от ХОББ у нас

В България болните от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са не по-малко от 500 000 ...

“Съседната страна“ вместо Северна Македония – така говорят в Атина

„Тия няма какво да търсят в ЕС“, каза една жена по радиото. Същото беше заявил ...

Демократична България се отрече от кандидат-кмет, бил в ДС

„Демократична България“ оттегля подкрепата си за Илко Златев – кандидат за кмет в с. Бенковски, ...