Home » Любопитно » Само 2 градуса по-топло ни делят от Апокалипсис

Само 2 градуса по-топло ни делят от Апокалипсис

Само 1,5-2 градуса по Целзий повишение на средногодишните температури и Земята ще се превърне в пустиня. Ако темпът на глобалното затопляне се запази през следващите години, това ще означава край на човечеството. Апокалиптичната прогноза направиха експерти на ООН в последния доклад за климатичните промени.

Криза застрашава способността на Земята да изхранва населението, чийто стойности в глобален план растат непрекъснато. По-голямото потребление води до повече производство и транспорт, което пък означава увеличаване на вредните емисии в атмосферата и лавинообразно покачването на температурите.

Глобалното затопляне увеличава периодите и големината на сушата, ерозията на почвите и горските пожари, като същевременно намалява реколтата в тропиците и топи вечните ледове около полюсите. Според доклада продължаващото изсичане на гори и промишленото животновъдство ще засилят темповете на затоплянето.

Дори малкото повишаване на температурите само с градус и половина може да доведе до катастрофални последици. ООН предвижда в доклада си, че до 2100 година приблизително 70-90% от кораловия риф ще бъде заличен. Ако температурите обаче се повишат с 2 градуса той ще изчезна напълно.

За да се справим с климатичните промени, организацията посочва, че до 2030 г. трябва да намалим емисиите на въглероден диоксид с 45%, а до 2050 г. трябва да ги заличим нацяло. Дали това е възможно обаче не е съвсем ясно.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

България U17 загуби първия си мач от евроквалификациите

Гол от фаул в добавеното време донесе победа на юношите на Норвегия до 17 години ...

Шофьор просна инвалид на земята, пипнал му колата

Шофьор просна инвалид на земята, търсейки му сметка защо му е ударил автомобила. Случката станала ...

Симеон II: Още не можем да се отървем от марксизма

30 години след падането на Берлинската стена и завръщането към демокрацията, ние все още не ...

Фурнаджиев призова за конгрес, няма да е президент на БФС

Тотален обрат претърпяха събитията в БФС. Първият вицепрезидент Атанас Фурнаджиев написа съобщение, с което се ...

Ето го разковничето за Брекзит!

Северна Ирландия остава в митническата територия на Великобритания, но за стоките, пристигащи на северноирландска територия, ...

Турция: Русия обеща

Русия обеща на турските представители, че кюрдски бойци няма да се движат край границата, докато ...