Home » Бизнес » Съдбата на клиентите на фалиралия туроператор

Съдбата на клиентите на фалиралия туроператор

Максимално минимизиране на загубите. Така с едно изречение може да се опише подготовката по процедурата по несъстоятелност на един от най-големите български туристически оператори – „Астрал Холидейз Интернешънъл“, който днес обяви фалит. Веднага след подадена в съда молба за обявяване в несъстоятелност, дружеството е информирало за това Министерството на туризма и застрахователната компания, с която работи „Уника“. Към последната туристическият оператор има валидна застраховка. Лимитът на полицата е 700 000 лв. и е за срок до 14 ноември 2019 г. Щетите, които трябва да се платят са в размер на близо половината от посочената сума, така че всички засегнати ще бъдат обезщетени.

„Ефектът на домино от случката с Thomas Cookповлияе и върху нас. Няма турист и клиент, който в момента да е в България или чужбина и които да останат на улицата. На всички клиенти сме платили за отиване и връщане, хотелите и трансферите. За всички туристи, които са зад граница и в България „Астрал Холидейз“ е изпълнил своите финансови ангажименти. Няма да има необслужени клиенти“, каза изпълнителят директор на компанията Христо Гълбачев след среща с министъра на туризма Николина Ангелкова.

Управителят на компанията заяви, че за голяма част от клиентите, които от 8 октомври трябва да пътуват, финансовите ангажименти към съответните партньори са платени. „Техните почивки са гарантирани и няма основание да не се възползват от тях. За останалите клиенти, чийто брой е под 200, всички офиси в Пловдив и София работят и информират клиентите, които от 8 октомври трябва да пътуват, да се обръщат към „Уника““, допълни Гълбачев.

„Мога да уверя, че всички изисквания на Закона за туризма са спазени, както по отношение на информирането, така и по отношение поддържането на валидна застрахователна отговорност. Размерът на застраховката е 700 000 лв. и тя ще покрие всички претенции. Застрахователят пое ангажимент, особено за клиенти, на които им престоят пътувания до края на тази седмица, да могат да им бъдат заплатени претенциите и те да преценят дали да осъществят пътуването си. Ние, като министерство, ще съдействаме на всички така че да няма ощетени клиенти във връзка с обявяването на тази несъстоятелно“, заяви министър Николина Ангелкова.

От застрахователната компания увериха, че максимално бързо ще удовлетворят претенциите на всеки един от пострадалите клиенти, като върнат парите, които те са заплатили за своята ваканция. „Всеки клиент може да се обърне към нас или чрез онлайн платформата в сайта ни или на горещия ни телефон“, каза Николай Генчев главен изпълнителен директор на „Уника“.

Към днешна дата в чужбина или в България на почивка се намират 51 клиенти на „Астрал Холидейз“, които няма да имат проблем с транспортирането или престоя в избраната от тях дестинация.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Най-малко 500 000 са болните от ХОББ у нас

В България болните от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са не по-малко от 500 000 ...

“Съседната страна“ вместо Северна Македония – така говорят в Атина

„Тия няма какво да търсят в ЕС“, каза една жена по радиото. Същото беше заявил ...

Демократична България се отрече от кандидат-кмет, бил в ДС

„Демократична България“ оттегля подкрепата си за Илко Златев – кандидат за кмет в с. Бенковски, ...

Европейската комисия не е доволна от Румъния

Развитието на ситуацията с реформата на съдебната система и борбата с корупцията в Румъния през ...

САЩ дадоха зелена светлина на Северна Македония за НАТО

Сенатът на САЩ ратифицира протокола за членство на Северна Македония в НАТО с 84 гласа ...

Неймар: Дано феновете на ПСЖ пак ме заобичат

Звездата на Пари Сен Жермен Неймар коментира отношенията си с феновете на клуба и очакванията ...