Home » Разследвания » Саботаж за 2 млрд. лв. срещу магистрала „Струма

Саботаж за 2 млрд. лв. срещу магистрала „Струма

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Организациите от коалицията „3а да остане природа в България“ опитват да реализират най-големия си саботаж срещу изграждането на участъка от автомагистрала „Струма“ между Крупник и Кресна, показва разследване на в. „Труд“. Резултатът ще бъде загуба от 2 милиарда лева за българската икономика от връщане на европейското финансиране за аутобана.

В плана са включени накуп всички похвати, използвани от „еколозите“ през годините – лъжливи сигнали до европейските институции, заблуждаване на чужди медии, манипулации на общественото мнение, настройване на местните хора срещу „Струма“.

Кампанията на „зелените“ срещу АМ „Струма“ и конкретно лот 3.2 Крупник-Кресна е подновена през 2017 г., когато институциите у нас одобряват така наречения „източен вариант“. Според проекта магистралата в посока Гърция ще минава през Кресненското дефиле, като съществуващият участък от международния път Е-79 ще бъде ремонтиран и разширен. Към София ще се пътува от изток през Кресненското плато. По този начин трафикът през пролома ще падне с поне с 50%, като се очаква и катастрофите да намалеят драстично. В момента маршрутът през Кресненското дефиле е сред най-смъртоносните в България.

След като е избран източният вариант, „еколозите“ започват да изпращат в Европейската комисия лъжи и клевети.

Един от последните доноси е адресиран до вицепрезидента на Еврокомисията Франс Тимерманс. Под лъжливия сигнал са имената на „международните“ неправителствени организации Bankwatch и Friends of Earth. От българска страна клеветата е подписана от Десислава Стоянова, активист на „За земята“, Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа .Балкани“, Петко Ковачев от Институт за зелена политика, Даниел Попов от Информационен и учебен център по екология, Димитър Василев – Велин от Фондация „Училище за природа“.

Разследването на в. „Труд“ разкрива, че зад чуждестранните организации са прикрити българските „зелени“.

Програмен директор на Bankwatch е Анелия Стефанова, която дълги години е начело на „3а земята“. Подкрепилата „сигнала“ от страна на тази организация е Десислава Стоянова. А „За земята“ е член на Friends of Earth – другата „международна“ НПО, подписала доноса.

В края на януари 2019 г. Стоянова пуска и жалба до европейския омбудсман Емили 0’Райли с искане за проверка на ЕК, тъй като комисията не правела нищо, за да защити европейското екологично законодателство в Кресненския пролом. В жалбата Стоянова посочва, че е от Bankwatch, а не както в доноса до ЕК – там е член на „За земята“.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Циципас удари Федерер и е на финал в Лондон

Стефанос Циципас надигра Роджър Федерер с 6-3, 6-4 и се класира за финала на заключителния ...

Как 10 милиона руснаци ще забогатеят набързо

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Почти ...

Продължават да крадат – още по-нагло и високомерно

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. 600 ...

Ибрахимович близо до Болоня

Шведският нападател Златан Ибрахимович сериозно обмисля възможността да премине в редиците на Болоня, това смята ...

Експерт: Само в София има 400 кухи фирми, които точат НОИ с болнични

„С предложението за първия болничен ден наказваме всички честни работници. Така те в периода, в ...

Касияс: Критериите за връчването на наградите във футбола не са много логични

Вратарят на Порто Икер Касияс се изказа в личния си профил в Туитър по повод ...