Home » Свят » Събират доказателства за импийчмънт на Тръмп

Събират доказателства за импийчмънт на Тръмп

Комисията по правосъдие на Камарата на представителите на САЩ започва разследвания за възможно възпрепятстване на правосъдието и злоупотреба с власт от президента Доналд Тръмп, съобщи председателят й Джерълд Недлър, цитиран от Reuters.

Комисията ще търси документи от повече от 60 души и организации.

Документи ще бъдат изискани от министерството на правосъдието, от сина на президента – Доналд Тръмп-младши, от главния финансов отговорник на Организацията на Тръмп – Алън Уайзълбърг и други.

„Ще започнем разследване на злоупотреби с власт, корупция и възпрепятстване на правосъдието“, каза Недлър, като посочва, че тяхната работа е да защитават върховенството на закона. По думите на Недлър е „ясно, че президентът е възпрепятствал правосъдието, но е твърде рано да се обмисли дали трябва да се цели импийчмънт. Комисията по правосъдие би била водеща при една евентуална процедура по отстраняване на президента.

Като доказателство за възпрепятстване на правосъдието, Недлър посочва смяната на директора на ФБР. След това се появи информация, че Федералното бюро е започнало разследване за връзки между Москва и Тръмп.

Извън Конгреса разследването бе поето от специалния съветник Робърт Мълър. Очаква се последният да предаде окончателния си доклад на главния прокурор на САЩ в рамките до няколко седмици.

Недлър също така посочва като свидетелство опитите на президента да сплаши свидетели в разследването, потенциални обещания за помилване, така и атаките на Тръмп върху разследванията и медиите.

В понеделник комисията ще публикува списъка на хората и организациите, от които ще поиска информация.

Стопанинът на Белия дом неведнъж е отричал кампанията му да работи с Москва, като според него разследването е лов на вещици. Според последните му изказвания, тъй като не са открити доказателства за тайни споразумения, самото издирване на документи е измъкване.

Свидетелства на бившия адвокат на президента – Майкъл Коен – миналата седмица пряко замесиха Тръмп в различни престъпления, включително – в нарушения на финансирането на кампанията му.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Борисов: С пари от контрабанда развращаваха политици и магистрати

Парите от контрабандата на цигари са корумпирали политици и магистрати, но сега организаторите на този ...

Липсва ти комуниз-ъ-ма

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Читателка ...

Луксозен самолет получи европейска сертификация

Американският производител на бизнес джетове – Gulfstream, получи сертификат за експлоатация от Европейската агенция за ...

Кобрата: Заложил съм всичко

Задължителният претендент за световната титла на IBF в тежка категория Кубрат Пулев ще заложи статута ...

От Русия с възхищение и отчаяние

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. В ...

Интересни битки в Шампионската лига и тази вечер

Третият кръг в Шампионската лига продължава с втората порция от осем мача в сряда вечер. ...