Home » България » Съби Събев: САЩ предложиха добра сделка за F-16

Съби Събев: САЩ предложиха добра сделка за F-16

САЩ ни предложиха много добра пакетна сделка, дадената максимална цена включва това, което ние искаме. Така коментира в ефира на bTV предстоящата покупка на изтребители F-16 за българската авиация ген. Съби Събев, съосновател на Атлантическия съвет на България. Според него има възможност цената да се намали още, но не трябва да се преминава една граница, отвъд която ще нарушим това, което искаме.

Припомняме, че американският Конгрес разреши продажбата на изтребители F-16 за страната ни. Одобрено е изкупуването на цялостен пакет за осем многоцеливи изтребителя. Одобрената сума е с таван до 2,9 млрд. лв., а българският парламент гласува бюджет от 1,8 млрд. лв. с ДДС. Малко след одобрението на рамката Народното събрание позволи на преговорния екип да се отклони от задължителните параметри. Сега Министерството на отбраната очаква цената да бъде в рамките на 1,2 млрд. долара, или около 2 млрд. лв., както обясни в сряда военният министър Красимир Каракачанов.

„Това е много добра пакетна сделка. Максималната цена, която беше обявена в окончателния договор, няма да бъде такава и ще бъде сравнително по-ниска. Това дава възможност впоследствие да се закупят допълнителни въоръжения, модернизация и т.н.”, обясни ген. Съби Събев.

Той добави, че обучението на летци и техници изисква специализиран английски език. Ако те имат добра подготовка, може би ще се отреже малко от това перо, допълни той.

По думите му колкото по-бързо подпишем договора, толкова по-бързо тези съвременни самолети ще бъдат доставени. Ако той се ратифицира от Народното събрание до края на юли, най-късно през 2022 г. ще започнем да ги получаваме, прогнозира ген. Съби Събев.

Той обаче уточни, че все още не е изяснен и въпросът с плащането, защото България настоява за разсрочено плащане, а САЩ искат предварително заплащане. „Това би могло да е проблем. Но това може да стане със заем, както направи Полша с нисколихвен заем от САЩ. Имаме възможност след това поръчката да се надгражда. На нас са ни нужни и корабни ракети. Целта е да не получим едни голи самолети, а и въоръжение“, коментира ген. Събев.

Според него през 2021 г. страната трябва да стартира втория кръг от преговори за ново въоръжение.

България
Поставете оценка:

0

Оценка 5 от 1 гласа.
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Хамилтън счупил мотора на Роси?

Ако някой се чуди защо няма новини около MotoGP теста на Люис Хамилтън този понеделник, ...

Ще стане ли Русия икономическа свръхдържава?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Защо ...

Задава се надежда, не я пропускайте

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Повторението ...

София не диша

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Ако ...

Скрита камера: Как се набират проститутки в София?

Увеличава се търсенето на платена любов в България. Приходите от „черния“ бизнес са близо 250 ...

Вашият хороскоп за днес, 11.12.2019 г.

Хороскоп от astrohoroscope.info Овен Ще гледате доста отвисоко на нещата днес и няма да ви ...