Home » България » Съби Събев: САЩ предложиха добра сделка за F-16

Съби Събев: САЩ предложиха добра сделка за F-16

САЩ ни предложиха много добра пакетна сделка, дадената максимална цена включва това, което ние искаме. Така коментира в ефира на bTV предстоящата покупка на изтребители F-16 за българската авиация ген. Съби Събев, съосновател на Атлантическия съвет на България. Според него има възможност цената да се намали още, но не трябва да се преминава една граница, отвъд която ще нарушим това, което искаме.

Припомняме, че американският Конгрес разреши продажбата на изтребители F-16 за страната ни. Одобрено е изкупуването на цялостен пакет за осем многоцеливи изтребителя. Одобрената сума е с таван до 2,9 млрд. лв., а българският парламент гласува бюджет от 1,8 млрд. лв. с ДДС. Малко след одобрението на рамката Народното събрание позволи на преговорния екип да се отклони от задължителните параметри. Сега Министерството на отбраната очаква цената да бъде в рамките на 1,2 млрд. долара, или около 2 млрд. лв., както обясни в сряда военният министър Красимир Каракачанов.

„Това е много добра пакетна сделка. Максималната цена, която беше обявена в окончателния договор, няма да бъде такава и ще бъде сравнително по-ниска. Това дава възможност впоследствие да се закупят допълнителни въоръжения, модернизация и т.н.”, обясни ген. Съби Събев.

Той добави, че обучението на летци и техници изисква специализиран английски език. Ако те имат добра подготовка, може би ще се отреже малко от това перо, допълни той.

По думите му колкото по-бързо подпишем договора, толкова по-бързо тези съвременни самолети ще бъдат доставени. Ако той се ратифицира от Народното събрание до края на юли, най-късно през 2022 г. ще започнем да ги получаваме, прогнозира ген. Съби Събев.

Той обаче уточни, че все още не е изяснен и въпросът с плащането, защото България настоява за разсрочено плащане, а САЩ искат предварително заплащане. „Това би могло да е проблем. Но това може да стане със заем, както направи Полша с нисколихвен заем от САЩ. Имаме възможност след това поръчката да се надгражда. На нас са ни нужни и корабни ракети. Целта е да не получим едни голи самолети, а и въоръжение“, коментира ген. Събев.

Според него през 2021 г. страната трябва да стартира втория кръг от преговори за ново въоръжение.

България
Поставете оценка:

0

Оценка 5 от 1 гласа.
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ани Цолова се връща в телевизията?

От няколко месеца Ани е подновила тесните контакти със свои колеги от bTV, твърдят хора ...

Президентът: Скандалите в правителството са унищожителни

„Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото ...

Тръмп и Макрон хапнаха спонтанно

Френският президент Еманюел Макрон и американският му колега Доналд Тръмп разговаряха днес на четири очи ...

Смразяващи подробности за клането в Петрич

54-годишният Васил Василев, който едва не уби жена си днес около обяд в Петрич, вече ...

Мъж наръга няколко пъти съпругата си в Петрич

Мъж наръга жена в Петрич. Инцидентът стана днес около обяд в дома на семействотo. При ...

Тръмп заплаши Франция с мита, каквито не са виждали досега

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп пристигна във френския курорт Биариц, където от днес до ...