Home » България » С левче повече за автобус до морето

С левче повече за автобус до морето

Билетът за автобус от София до Варна ще поскъпне с 1 лв. заради новите тол такси. А за пътуване между Пловдив и Бургас цената на билета ще нарасне с около 1,25 лв. Това показва анализ за влиянието на избраните към момента тарифи на тол таксите, който е направен от Световната банка и беше представен от регионалния министър Петя Аврамова. Според предложението, за автобуси и малки камиони с тегло между 3,5 и 12 тона тарифите ще са много по-ниски, отколкото за големите камиони, пресмята в. „Труд“.

Тол таксата за автобуси ще бъде между 5 ст. и 10 ст. километър в зависимост от екологичната им категория. Така всеки курс между София и Бургас ще струва на превозвачите между 20 лв. и 40 лв. повече. Собствениците на камиони между 3,5 и 12 тона, които са най-модерни и екосъобразни, ще плащат 7,8 ст. на км. А таксата за малките камиони, които замърсяват най-много околната среда, ще бъде 15,6 ст. на км.

Най-много ще се оскъпи превозът с камиони над 12 тона с три оси, каквито са повечето превозни средства, които осъществяват транзитен трафик у нас. Предвижда се най-малко щадящите природата големи камиони да плащат почти лев на километър. За движение по втори и трети клас пътища тол таксата за тях ще бъде 85 ст. на км., а за магистрали и пътища от първи клас ще плащат 94 ст. на км. В същото време най-модерните камиони с тегло над 12 тона и три оси ще плащат между 42 ст. и 47 ст. на км. в зависимост от категорията на пътя.

Средно с около 1% ще поскъпнат основните храните след въвеждането на новите тол такси, показва анализът на Световната банка. Най-голямо ще бъде отражението върху минералната вода, тъй като в себестойността ѝ има голям дял на транспортните разходи. Тя ще поскъпне с 3,89%. А останалите храни като хляб, мляко и месо ще поскъпнат с 1-2 ст.

„Разговорите с превозвачите не са лесни и леки. Не сме очаквали това“, заяви Петя Аврамова. От бизнеса са поискали да бъде намалена разликата между тарифите за различните камиони, докато предложението на ведомството е тези, които най-много вредят на пътя и природата, да плащат повече.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Смразяващи подробности за клането в Петрич

54-годишният Васил Василев, който едва не уби жена си днес около обяд в Петрич, вече ...

Мъж наръга няколко пъти съпругата си в Петрич

Мъж наръга жена в Петрич. Инцидентът стана днес около обяд в дома на семействотo. При ...

Тръмп заплаши Франция с мита, каквито не са виждали досега

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп пристигна във френския курорт Биариц, където от днес до ...

Туск за срещата на Г-7: Тежко изпитание!

Започващата днес среща на върха на Г-7 ще бъде тежко изпитание за единството и солидарността ...

Жена от народа с минало в излишък

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Вагонът ...

Ердоган отлита за Русия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде във вторник на еднодневно посещение в Русия, потвърди ...