Home » Свят » Руснаци харчат луди пари в Германия

Руснаци харчат луди пари в Германия

Приказният замък Нойшванщайн в Бавария, Кьолнската катедрала, Бранденбургската врата в Берлин, Саксонска Швейцария, Боденското езеро – в Германия има безчет исторически забележителности и природни красоти, които си заслужават да бъдат посетени. Но не само те привличат чуждестранните туристи. Особено популярни са и германските магазини. Самите германци, най-вече по-заможните от тях, обичат да пазаруват в Париж и Лондон. В същото време много чужденци идват в Германия именно за да се отдадат на шопинг. А възможности за шопинг туризъм има много. Да споменем само великолепния търговски център КаДеВе в Берлин и бутиците по знаменитата „Кьонигсалее“ в Дюселдорф.

Според резултатите от изследване, проведено по поръчка на международната компания „Глобъл Блу“, шопинг-туризмът в Германия е особено популярен сред китайците, руснаците и арабите.

Предимствата на Германия

Привлича ги главно това, че тук цените на марковите стоки са сравнително достъпни. Освен това шопингът лесно може да бъде съчетан с посещения на забележителности. И най-вече – при напускане на страната чуждестранните туристи получават обратно ДДС, начислен върху цената на закупените от тях в Германия стоки. В Германия 19-те процента ДДС са включени в цената, но преди напускане на страната чуждестранният купувач ги получава обратно.

Както посочва шефът на КаДеВе Андре Медер, прочутият търговски център в Берлин привлича годишно към 10 милиона клиенти. Само половината от тях живеят в Берлин, останалите са гости на града.

През последните години германската търговия на дребно регистрира сериозен отлив на германски клиенти: все повече хора предпочитат да пазаруват в интернет. В същото време обаче в страната пристигат все повече любители на шопинга от чужбина. През последното десетилетие броят на шопинг туристите е нараснал със 75%, достигайки 16 милиона. Особено силна е била 2015 година, когато чуждестранните туристи от държави извън Европа са похарчили в Германия над 3,6 милиарда евро. В следващите години сумата леко намалява, което се дължи главно на факта, че през 2016 година Китай въведе такса за закупени в чужбина луксозни стоки.

Маркови дрехи, скъпи бижута, луксозни часовници

Независимо от това китайците оглавяват класацията на чуждестранните туристи, които харчат най-много пари в Германия. След тях се нареждат руснаците, а на трето място са арабите.

Най-търсени са марковите модни артикули – дрехи, обувки, аксесоари. За покупката им са изразходвани близо половината от парите, похарчени от чуждестранни туристи в германските магазини. Много популярни са също скъпите бижута и часовници.

Сред китайците, руснаците и арабите най-предпочитани са търговските центрове и бутици в Мюнхен, Франкфурт, Берлин, Дюселдорф, Хамбург и Кьолн. Руснаците обичат да пазаруват и в Баден-Баден – град, който от векове е тясно свързан с Русия.

Автор: Наталия Королева

Германия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...

9 вида секс, които харесват жените

Ако сексът се свеждаше до чисто физиологично удоволствие, за него нямаше да се разсъждава повече, ...