Home » България » Руснак за почивката в България: “Такива цени като през тази година виждам за пръв път”
руснак за почивката си в България

Руснак за почивката в България: “Такива цени като през тази година виждам за пръв път”

Със семейството ми вече пет години почиваме само в българския Слънчев бряг, но такива цени като през тази година виждам за пръв път” – това разказва московчанинът Анатолий Шелков.

Той съжалява, че са били в отпуск в средата на юни и са дали два пъти повече, пише dnes.bg Слънчев бряг, евтиния – руските туристи обичат България, пише РИА НОВОСТИ. Агенцията съобщава за много изгодни предложения в момента за руснаците и обяснява причините за ниските цени. Макар че България по принцип е сред най-достъпните дестинации, почивките през втората половина на август съвсем са поевтинели, се казва в материала. По данни на руската асоциация на туроператорите средните цени на почивката в България от 18 август падат с 14% в сравнение с две седмици по-рано.

Най-изгодният курорт в България според генералния директор на Level.Travel – Дмитрий Малютин е Кранево, където средната цена за седмична почивка е 21 000 рубли. /1 евро = 73 рубли/.

Според Димитър Цонев – ръководител на едно от туристическите бюра, в България през този сезон туристите са по-малко от очакваното от туроператорите и оттук идва намаляването на цените. Експертите свързват това с обективни фактори – намаляването на платежоспособността на туристите от различни страни, както и девалвацията на турската лира, която доведе до поевтиняване на една от водещите плажни дестинации, конкуриращи България. Естествено, не само руснаците предпочетоха Турция, това направиха и много европейски туристи. В резултат българските хотели не са натоварени и през целия сезон предлагат специални условия. Представители на руския пазар отбелязват намаляване на търсенето за България. Това се обяснява със световното първенство по футбол – руските туристи предпочетоха да си останат у дома, а европейците да отидат в Русия .

“Не бива да се забравя, че от общо 600 000 руснаци, дошли в България, 320-350 хиляди имат недвижим имот тук – обяснява Димитър Цонев. – Те идват за 60-90 дни, за лятото, и наесен се връщат. Тоест през последната седмица на август от Русия към България летят празни самолети, а се връщат пълни”. Директорът на един от туроператорите, който работи с България, Алексей Ковач обръща внимание на силния ценови дъмпинг, който все пак не е постигнал желания ефект. “Делът на организирания туризъм към тази дестинация винаги е бил малък, руснаците предпочитат all inclusive, а него в България почти го няма”, обяснява експертът.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар