Home » Свят » Руски политик обвини Полша за началото на Втората световна война

Руски политик обвини Полша за началото на Втората световна война

Владимир Жириновски, лидер на националистическата Либерално-демократическа партия на Русия, нарече Полша главен виновник за началото на Втората световна война.

Руският политик и полковник от армията обвини Варшава за избухването на най-кървавия конфликт в човешката история. Коментарът му е направен на фона на повишеното напрежение между Варшава и Москва заради отказа да поляците да поканят руски представители в полската столица. Там се състоя церемония по повод 80 години от нацистката инвазия, дала начало на войната.

Владимир Жириновски обаче скандализира, обвинявайки Полша за войната. Руският политик посочи, че полският държавник Йозеф Пилсудски е един от първите съюзници на Адолф Хитлер през 30-те години на миналия век, предаде РИА Новости.

„Пактът между Пилсудски и Хитлер е подписан още през 1934 година. Полша, подобно на Франция и Великобритания, подписали Мюнхенското споразумение през 1938 година, мълчи по време на анексирането от немците на Судетска област“, пише Жириновски в Telegram. По думите му Полша е една от страните, които „аплодират“ Хитлер.

Полша игнорира Русия, определяйки я за агресор, което ядоса Кремъл. От Варшава посочиха, че заради сегашната ситуация не биха могли да поканят руски официални лица на годишнината от войната. Втората световна война започва в ранните часове на 1 септември 1939 година, когато нацистката армия атакува Полша. Светът е въвлечен в кървав конфликт, който приключва през 1945 година с капитулацията на нацисткия режим и неговите съюзници.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Страната, в която убиват по шест деца на ден

В Мексико бруталното насилие е ежедневие. Новините за извършваните в моята родина престъпления обикалят целия ...

Разузнавач с обвинения за вицепремиер

Белгийската прокуратура води разследване по подозрения, че вицепремиерът Дидие Рейндерс е замесен в корупция, съобщи ...

Отровили лешоядите от Искърския пролом с мъртво теле

Заложена в труп на теле отрова е погубила три белоглави лешояда и един скален орел, ...

Одитът: Фрапиращи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

В сигурността на електронните системи на НАП има редица пропуски, е установил одитът, възложен на ...

Българите най-малко се интересуват в ЕС от климатичните промени

От всички европейци, българите са най-малко заинтересовани от климатичните промени.Според „Евробарометър” само 10% от хората ...

Русия отказа да сложи край на огъня в Идлиб

Русия и Китай наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за ...