Home » Свят » Руски крайцер убиец излезе на поход

Руски крайцер убиец излезе на поход

Отряд кораби, който включва крайцера “Маршал Устинов” и съпътстващите го съдове – спасителния влекач СБ-406 и танкера “Вязма”, в четвъртък премина през Гибралтарския проток и влезе в басейна на Средиземно море, пише „Поглед Инфо“.

“Маршал Устинов” е ракетен крайцер от проект 1164, който на Запад е наречен “убиецът на самолетоносачи”. Той е оборудван с противокорабни крилати ракети “Вулкан” и системи за ПВО С-300 “Форт”. Както съобщиха от пресслужбата на Северния флот, според плана моряците ще направят няколко работни посещения в пристанищата на средиземноморските градове и Африка, както и ще се обучават за взаимодействие с корабите от другите флотове на руските ВМС, които сега са в този регион.

В близко бъдеще крайцерът ще презареди гориво от средния морски танкер “Вязма”, съобщава пресслужбата. След това екипажите на ескадрата по време на закотвяне на незащитен рейд ще проведат учения за отблъскване на атака на подводни диверсанти. Ракетният крайцер е далеч от базата повече от 50 дни. През това време корабът участва в Главния морски парад в Санкт Петербург, както и в мащабни учения на ВМС „Океански щит-2019“. След маневрите “Маршал Устинов” и спомагателните кораби отплаваха към Атлантика, след което преминаха през Ламанша, където групата руски кораби беше ескортирана от британски морски страж “Медуей”. След като тръгна към Бискайския залив, в неутрални води, екипажът на „Маршал Устинов“ проведе учение по отблъскване на средства за въздушно нападение на условен противник с бордовите зенитни ракетни комплекси на ПВО, а също и артилерия.

От началото на пътя си крайцерът изминал е около седем хиляди морски мили. „Маршал Устинов“ е ракетен крайцер „Проект 1164“, който поради страховитите си оръжия на Запад е наречен „убиецът на самолетоносачи“. Той е оборудван с 16 пускови установки противокорабни крилати ракети „Вулкан“, системи за ПВО S-300 „Форт“. Крайцерът носи 96 дълбоки реактивни дълбочинни бомби (РБУ-6000), които могат да поразяват вражески торпеда и подводници на разстояние от шест километра. Крайцерът включва хеликоптер Ка-27, за който на кърмата е оборудвана специална платформа.

Ракетният крайцер е положен на 5 октомври 1978 г. Неговото пускане във вода е на 25 февруари 1982 г. Корабът става част от Северния флот на 5 ноември 1986 г. Екипажът на кораба е около 500 души. Дължината му е почти две футболни игрища – 186 метра, ширина – 20,8 метра. “Маршал Устинов” може да достигне максимална скорост от 32 възела и може да бъде в автономна навигация около 30 дни.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Русия: С България имаме духовни корени

Отношенията ни с България се основават на дълбоки исторически традиции, имат културни и духовни корени. ...

ЕС разглежда молбата на Великобритания

Европейската комисия потвърди разглеждането на молбата за отлагането на крайния срок за излизането на Великобритания ...

Сидеров подава оставка ама друг път

Лидерът на „Атака” и кандидат за кмет на София Волен Сидеров обяви, че подава оставка ...

Блатечки призна, че злоупотребява с…

Асен Блатечки от години се бори с един от най-вредните пороци – пушенето, но за ...

Alfa Romeo напуска Формула 1

Алфа Ромео може би ще напуснат партньорството си със Sauber, както и Формула 1 като ...

Арсен Назарян, ПП МИР: Развитието на спорта в София е мой основен приоритет

„Моя лична кауза е развитието на спорта, изграждането на спортни зали равномерно в София, както ...