Home » Свят » Руска ракета може да изтрие Тексас от лицето на Земята

Руска ракета може да изтрие Тексас от лицето на Земята

„Ракетите на Путин“, с които руският президент заплаши Запада миналата година, продължават да се материализират постепенно от стадий „анимация“ към стадий „желязо“. Уникалният свръхзвуков блок „Авангард“ вече е поел бойно дежурство.

Крилатият блок е в състояние да маневрира и да пробие системата за противоракетна отбрана на всеки потенциален противник, което налага в Пентагона да се съобразяват с него. Сега руските разработчици са предоставили данни за характеристиките на изпълнение на стратегическите ракетни сили на междуконтиненталната балистична ракета, предназначена да доставя бойни глави през океана, и дори показаха макети на ракетата.

„Сармат“ бе представен на форума „Армия-2019“, проведен в Московска област. Производителите не са направили макет в пълен мащаб, тъй като ще отнеме много място. Може би, и напразно, тъй като зловещата междуконтинентална балистична ракета с диаметър 35,5 метра на 3, би събудила страхопочитание у онези, за които е предназначена. И има от какво да се страхуват, пише Поглед Инфо.

Пусковото тегло на междуконтиненталната балистична ракета е 208.1 тона, масата на „полезния“ товар е около 10 тона. За сравнение, американският „Минитмен“ тежи 30 тона с размери 17 метра при 1,68 в диаметър. Обхватът на полетите на американската ракета е около 13 хиляди километра, а на руската – 18 хиляди километра. Подобен радиус на действие позволява да се ударят цели в Съединените американски щати директно от територията на Руската федерация от шахти, без да е необходимо да се разполагат отново ракети в Куба или другаде.

Но въпросът не е дори в размера, но как правилно да се използват тези междуконтинентални балистични ракети. „Минитмен“ може да носи максимум 3 бойни глави. Но при разработването на „Сармат“, руския военен индустриален комплекс отчита напредъка на Съединените щати в областта на противоракетната отбрана и не разчита на „една голяма бомба“, която трябва да изтрие врага от лицето на Земята, а едновременно да достави множество бойни глави. Така шансовете за проникване дори в най-модерната система за противоракетна отбрана са значително увеличени. Веднъж изстреляни, руските ракети ще постигнат желаната цел през полюса, бил той Северен или Южен.

В САЩ „Сармат“ са вече наричани Сатана-2 задочно. Заслужава да се отбележи, че известната американска специализирана публикация The National Interest високо оцени потенциала на руското развитие: „Стотонният „Сармат“ (според класификацията на НАТО „Сатана-2“) с повече от дузина бойни глави прави 39-тонния „Минитмен“ просто „реактивна клечка за зъби“.

Военните анализатори предполагат, че един Сармат ще може да изтрие Тексас от лицето на Земята. Да, този щат може да бъде една от основните цели на междуконтиненталната балистична ракета, тъй като е един от водещите горивни и енергийни центрове в САЩ. Всъщност, ако има достатъчно такива ракети, руското министерство на отбраната, в случай на война, като ответна стъпка, би могло трайно да лиши Съединените щати от статут на свръхсила, унищожавайки няколкото големи агломерации, където се формира около половината от БВП на САЩ.

Остава да се надяваме, че това никога няма да е необходимо, и да изчакаме появата на „Сарматите“ на бойно дежурство, така че „хегемонът“ да маха с юмруци възможно най-малко, решавайки въпросите си не чрез военна сила, а чрез преговори. Производството на новите междуконтинентални балистични ракети ще започне през 2021 година.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

От този любим зеленчук тялото ни мирише на…

Специфична миризма от човек може да провокира не само консумацията на месо и риба, но ...

Рецепта на деня: Свински джолан на бавен огън

Свински джолан във фурна е уникално вкусно ястие за любителите на месото. То е много ...

Планина от пари за Жокера (ВИДЕО)

Филмът „Жокера“ на режисьора Тод Филипс с Хоакин Финикс в главната роля премина границата от ...

Ердоган: Тръмп мисли като през Студената война

САЩ все още не са преодолели мисленето от времената на Студената война. Това заяви турският ...

При старите сгради приоритет е изолацията

През 2008 г. Филип Фуше се присъединява към международното бюро SAOTA Architecture & Design, където ...

Левски заби цена 1 милион евро на младата си звезда

Младата звезда на Левски Станислав Иванов ще има откупна клауза в размер на 1 милион ...