Home » Свят » Русия засега е пас за Ормузкия проток

Русия засега е пас за Ормузкия проток

Русия няма намерение да засили военното си присъствие в района на Ормузкия проток след неотдавнашните нападения срещу петролни танкери там. Това заявява председателят на комисията по отбрана в Държавата дума Владимир Шаманов, цитиран в „Известия“. Руски кораби не са застрашени, тъй че няма и предпоставки за засилване на мерките за сигурност, обяснява той.

Москва и Пекин засега се въздържат от прибързани решения по модела на Вашингтон, отбелязва „Известия“.

Междувременно САЩ, Великобритания и Саудитска Арабия изпратиха вече допълнителни сили в Оманския залив – уж за да охраняват корабите им от иранската заплаха. Другите европейски страни обаче изобщо не реагираха на явната провокация срещу Иран; съответно инцидентът едва ли ще развали отношенията им с Ислямската република, убедени са експерти, говорили пред изданието.

Германският външен министър Хайко Маас например публично изрази недоверие към представените от САЩ доказателства, че Техеран е замесен във взривяването на двата танкера. Според ориенталиста Владимир Фитин реакцията на Берлин за пореден път доказва, че западните европейци няма толкова лесно да се откажат от партньорството с Иран.

„Изявленията на САЩ, че Техеран е замесен в атаките, са също тъй фалшива новина като изявленията им, че правителството на Башар Асад използвало химически оръжия – заявява експертът. – Западните европейци не са толкова слепи, че да кълват на всяка стръв, подхвърлена от Вашингтон. Всички те чудесно схващат, че това е бездоказателствено обвинение, затова, както и в случая с ядрената сделка, няма бързешком да скъсат с Иран.“

Фитин не очаква ЕС да предприеме санкционен натиск срещу Техеран, поне докато приключи международното разследване на нападенията в Оманския залив. Освен това изразява съмнения, че зад тях може да стоят израелците. При все че „Мосад“ има в актива си подобни операции и по принцип за Израел ще е изгодно да отслаби Иран, използването на магнитни мини е прекалено груб метод от техническа гледна точка, смята той.

Според мен израелците водят по-сериозни и обмислени операции. Възможно е зад атаката да не стои някоя държава, а отделна групировка или компания, добавя аналитикът.

Русия засега е пас за Ормузкия проток

Интересно е също как ще се държат в „танкерната конфронтация“ играчи като Катар и Оман, поддържащи здрави връзки с Иран, пише „Известия“.

Оман винаги е твърде предпазлив в ситуации от този род и едва ли ще рискува отношенията си с Техеран или Рияд, обяснява наблюдателката Елена Супонина.

„Тъкмо напротив – оманската равноотдалеченост, трезвата оценка за събитията ще се търсят крайно много за посредничество между Иран и страните от Персийския залив или САЩ, каквото е необходимо точно сега“, подчертава тя.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ръст от 250% в търговията с Индонезия

С 250%, до 137.3 млн. USD, се е увеличил стокообменът между България и Индонезия през ...

Слави Трифонов: НСО трябва да бъде закрито

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Знаете ...

До края на седмицата става ясно защо спря излъчването на Хоризонт

След изслушването му от комисията по атестиране към съдийската колегия на ВСС заместник-главният прокурор Иван ...

Защо Брижит Макрон била желана от всички мъже (СНИМКИ)

Коя е 64-годишната гимназиална учителка Брижит Макрон, съпруга на 39-годишния френски президент Еманюел Макрон? Брижит ...

Комисията по атестиране: Няма съмнение в професионализма на Гешев

Няма данни, които да поставят под съмнение професионалните качества на Иван Гешев да заеме поста ...

Никол Шерцингер взриви мрежата с гола снимка, но…

Гола снимка на Никол Шерцингер беше публикувана в нейния Instagram профил в неделя, когато хакери ...