Home » Свят » Русия ще строи хеликоптероносач

Русия ще строи хеликоптероносач

Русия планира да построи два универсални десантни кораба (УДК), способни да носят по 15-20 хеликоптера всеки, като част от държавната програма за въоръжаване до 2027 година. Техният технически проект ще започне през 2020 г., а строителството на водещия кораб ще започне през 2021 г., съобщи запознат източник в сряда в рамките на международния военно-технически форум „Армия-2019”, предаде Поглед Инфо.

„През следващите месеци, но не по-късно от края на годината, Министерството на отбраната ще приключи формирането на тактико-техническо задание за УДК и ще го изпрати на Обединената корабостроителна корпорация. В програмата са включени два УДК – първоначалният проект е подготвен, техническото проектиране започва през 2020 година, а строителството на главния кораб – през 2021 г.”, заяви събеседникът на агенцията, добавяйки, че водещите изпълнители все още не са определени.

Според събеседника първият УДК трябва да се построи и предаде през 2027 година, докато серийният – до началото на 30-те години. „Въпреки че характеристиките все още не са сформирани”, уточни източникът, „можем вече да кажем, че УДК ще получи голяма докова камера за настаняване на десантни катери и ще може да превозва голяма авиационна група от хеликоптери с различно предназначение, включително ударни”.

Както вече беше съобщено от ръководителя на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов, Руската федерация трябва да изгради своите хеликоптероносачи в бъдеще за оперативно прехвърляне на големи групи войници. И те не трябва да повтарят известния френски проект „Мистрал“.

Универсалните десантни кораби, наричани още хеликоптероносачи, се отличават с голяма водоизместимост (20000 тона или повече) и могат да носят голяма група от тежки хеликоптери с различно предназначение (до 16 вертолета „Мистрал” и повече от 30 от американски тип Wasp), както и самолети с вертикално излитане. УДК е в състояние да транспортира от няколкостотин до хиляда и повече морски пехотинци, действайки като носител на лодки и други плаващи средства за разтоварване на войски, транспортиране на бронирани превозни средства. УДК, като правило, разполага с мощна система за командване и контрол на бойните действия и може да действа като кораб за управление и контрол.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Кметът на Карлово отърва глоби за 10 хиляди лева

Обществената поръчка за доставка на топъл обяд в Карлово докара две глоби на кмета на ...

Тази семейна история ще ви разтърси (ВИДЕО)

55-годишният британец Алекс Люис изгубил паметта си през 1982 година. Той претърпява тежка катастрофа с ...

Прекъснахме черната серия: България би Чехия

България записа пъва победа в квалификациите за Евро 2020. „Лъвовете“ спечелиха с 1:0 домакинството си ...

Недялко Йорданов: Никой никога няма да ме сложи в релси

Поетът Недялко Йорданов иска публичен процес по обвинението, образувано срещу него заради пътен инцидент в ...

Павел Колев: Левскарската общност не е единна

Изпълнителният директор на Левски – Павел Колев наруши мълчанието си и говори обстойно за сегашната ...

Годишно Русия изнася оръжие за над 200 млрд. долара за Средния Изток

Всяка година Русия изнася за страни от Средния Изток оръжия и военно оборудване за над ...