Home » Свят » Русия пуска атомна подводница за „специални задачи“

Русия пуска атомна подводница за „специални задачи“

Подводницата със специално предназначение „Хабаровск” (проект 09851), която ще се превърне в щатен носител на безпилотните плаващи апарати „Посейдон”, ще бъде пусната от завода „Севмаш” до края на годината, съобщи информиран източник във военно-промишления комплекс.

През април на „Севмаш” се състоя церемонията по изстрелването на подводницата „Белгород” (Проект 09852), експериментален носител на подводни дистанционни апарати. „Подводницата „Белгород” е изпитателният носител на „Посейдон”. Щатният превозвач ще бъде съд от друг проект – 09851 „Хабаровск”, която трябва да бъде пуснат тази година. Завършването ѝ ще бъде извършено в плаваща позиция”, заяви събеседникът.

Многоцелевата ядрена подводница „Белгород“ се отнася до проекта 949A „Антей“ (аналог на „Курск“), който е преработен специално за системата „Посейдон“. Както бе съобщено, след две години „Белгород” и апаратите ще преминат съвместни тестове. Проектът на подводницата „Хабаровск“ не се разгласява, пише „Поглед Инфо“.

Подводен дрон

За първи път разработката в Русия на безпилотни подводни апарати, способни да се движат на много голяма дълбочина и с висока скорост, бе обявена от президента Владимир Путин през миналогодишното съобщение до Федералното събрание.

Според него такива дронове могат да носят както конвенционални, така и ядрени боеприпаси, което ще им позволи да поразяват самолетоносачни групи, крайбрежни укрепления и инфраструктура. В съобщението си тази година Путин говори и за „Посейдон”. Той заяви, че работата върви по план: комплексът се изпитва успешно. Планира се системата да бъде приета на въоръжение на границата между 2020-2021 година.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Чуждите инвестиции нараснаха над 3 пъти

Чуждите инвестиции в страната нараснаха над три пъти от януари до юли, но това се ...

Китайски полицаи в Сърбия

Първият съвместен патрул между китайски и сръбски полицаи бе представен в Белград, съобщи B92. Министърът ...

Гадателките вече издават касов бон

74 врачки и гадатели чукат касови бележки на касов апарат, вързан към НАП. Това сочат ...

Полфрийман правил опит за бягство

Заместник-началникът на Централния софийски затвор Десислав Трайков е написал „7 листа отрицателни становища за Полфрийман“, ...

Китайски журналисти ще минават на тест за вярност

Китайски журналисти ще трябва да преминат изпит за разбирането на китайския лидер Си Дзинпин, съобщи ...

Китайски журналисти ще минават тест за вярност

Китайски журналисти ще трябва да преминат изпит за разбирането на китайския лидер Си Дзинпин, съобщи ...