Home » Свят » Русия отговаря на САЩ с ракети в Куба и Венецуела?

Русия отговаря на САЩ с ракети в Куба и Венецуела?

Русия може да разположи ударни средства в Латинска Америка, ако САЩ поставят нови ракети в Европа, след като се оттеглят от Договора за ракетите със среден и малък обхват (ДРСМО), заяви генерал-полковникът в оставка Леонид Ивашов.

„Можем да ги доставяме в Куба, Венецуела и други приятелски страни. Имаме приятелски страни. Много държави, особено в Латинска Америка, искат да бъдат независими от САЩ“, заяви Ивашов, който в миналото беше началник на Главната дирекция за международно военно сътрудничество на Министерството на отбраната на Руската федерация.

„Постановяването на нашите ракети и оръжия със среден обсег ще предизвика определен политически и икономически натиск от страна на САЩ върху тези страни, но Русия ще застане зад тези страни“, допълни експертът.

„Това ще доведе до желанието на американския елит да започне преговори с целия свят, включително с Москва. Опитът от 1962 г. – Карибската криза – показа, че когато САЩ стават уязвими, те сключват споразумения“, допълва Ивашов.

По-рано в сряда заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков не изключи възможността страната му да постави ракети, забранени от ДРСМО, в отговор на подобни действия на Вашингтон. „Да, всички възможности ще бъдат на масата. Времето на полета е, разбира се, ключовият момент тук“, заяви Рябков.

Така Рябков отговори на въпроса дали Руската федерация счита възможността за симетричен отговор и разполагането на подобни ракети по-близо до САЩ в случай на разполагане на наземни ядрени ракети в Европа, забранени от ДРСМО.

На 2 февруари САЩ преустановиха участието си в договора и след шест месеца обещаха да се оттеглят от договора, ако Русия не се върне към спазването му. Кремъл отхвърля обвиненията на Белия дом в нарушаване на ДРСМО и отправя насрещни искове.

Русия отговаря на САЩ с ракети в Куба и Венецуела?

Руският президент Владимир Путин вече заяви, че отговорът на Кремъл на оттеглянето на САЩ от ДРСМО ще бъде огледален. Москва преустанови участието си в споразумението и обяви началото на научноизследователска и развойна работа по създаването на нови видове ракети.

Русия
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Захариева: Пламен Георгиев обеща да напредне с испанския

Пламен Георгиев има качества за консул във Валенсия, заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Собствениците на Юнайтед няма да разкарат Солскяер

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер може да се чувства спокоен за поста си ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...